發新話題

DEC 10 期指,期權

引用:
原帖由 OK~ 於 2010-12-23 16:06 發表
MOC見#2X3, 或準備形成GP反彈一浸..
MOC果見MGP & DBT反彈一浸
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 canido2010 於 2010-12-23 16:06 發表
OK兄,小弟前段時間系試等價Option架。今次就是有計畫去試曲點期權。今晚仲要請教OK兄,點樣更加細緻去睇圖!
等價的威力, 相信沒有價外轉價內的強, 上完期權班的Canido兄應該很清楚這點對吧?
各位同學, 今晚上堂見

引用:
原帖由 OK~ 於 2010-12-23 15:49 發表

回看Jinpa兄的帖, 會否行Jinpa兄所講較大的TST呢?_?
這下橫行再向下擴張的TST如何測度真的要到實戰區向大家討教了!
市場運動,如一切世間現象,
總有其相,必有其數,故必有其法。
有法,則有術。

c hing / c tse,

is 太極期權心法 a mandatory course of 至尊核心課程?
What if I don't play 期權, 太極期權心法 is still good for me?

引用:
原帖由 Jinpa 於 2010-12-23 16:21 發表

這下橫行再向下擴張的TST如何測度真的要到實戰區向大家討教了!
如用大大仙做TST, 可得出下午的低位, 但由此大仙的大哥附近應有支持, 因此小弟預計未必會到..
詳細可到實戰班專區參考

引用:
原帖由 Jinpa 於 2010-12-23 16:06 發表

Ricky兄,第二個vertical spread組合,由於是2 x sp vs 1 x lp,利潤範圍是否應為結於22906 - 23306呢?
Jinpa 兄
LP234   400   -  SP 230  153 X2    成本 94 點 ...

LP 23400 - 22600 = 800 點
SP 23000 -22600  = 400  X 2 = 800 點
不計成本 打和點是 22600 點
扣成本 94 點  即  22694 - 23306點

Thank you OK hing

[quote]原帖由 canido2010 於 2010-12-23 16:11 發表

canido hing sc 228 好似係危險咗d ,但睇個市嘅跌浪剛剛起多,22800+223=23023

我相信急跌後最多橫行,咁就賺埋利息,破23000就平倉輸小小囉!

我仍然相信快見20600

我都要向tsuikinman學習下做short先得。

引用:
原帖由 OK~ 於 2010-12-23 15:59 發表

大大仙上午見三相同步配合持槍, 待DCC行完, 留意有否TST西再SOP  
再次多謝 O.K 兄强而有力嘅訊號 ,有你 坐陣就有信心贏錢勒,明日繼讀

發新話題