發新話題

DEC 10 期指,期權

Hsf由now~4:15守到22920唔穿....
好友彧有一絲反彈.....
but不要望反彈會多.

引用:
原帖由 butterflyjoan 於 2010-12-15 14:20 發表
OK ching,

如果 e + long call 下月遠價期權有無好處 ar...

請指點
Butterflyjoan師兄/師姐你好!

以期權的特性, 如果做對方向, 不會沒好處, 只是好處沒有做現即月的明顯..
可能是過去一星期因牛皮反覆, 即月期權的IV都偏低水平, 如預期爆邊做價外LC/LP, 會有倍數的回報..

昨晚跟同學們討論, 如果同時Long244Call(47點)跟224Put(60點)等待爆邊, 今日雖然244Call只剩20點, 但224Put最高一度升至150點..
如果以同樣點數Long下月的Call & Put(位置是256Call @ 51點 / 210Put @ 50點), 256Call現跌至35點, 但210Put最高只升至70點, 因此以同樣點數Long下月的Call/Put, 好處未有現Long即月的明顯, 除非Long不同位置..
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 cyndi 於 2010-12-15 14:57 發表
my sc236 before lunch.......so yummy
恭喜Cyndi

23000真是厲害。好多次穿左又馬上上翻。

引用:
原帖由 canido2010 於 2010-12-15 15:09 發表
23000真是厲害。好多次穿左又馬上上翻。
今日.....wait/睇埋收市才知

引用:
原帖由 canido2010 於 2010-12-15 14:50 發表
請問有無師兄師姐上午收市前,睇到下午開市依種現象架Singal呢?
如果以大大仙看, 昨日下午已見#2X3, 今早見回馬槍插穿後, DCC亦行完, 見SBO、下紙五..
做Mini-test & 以實戰班的第五種力量, 亦能量度到剛剛短期低位..

跌完又悶過

引用:
原帖由 OK~ 於 2010-12-15 15:08 發表

恭喜Cyndi  
thank you ok c hing....but i should lp instead of sc.....

回復 647# manpower 的帖子

會不會悶完又跌過呢?

引用:
原帖由 cyndi 於 2010-12-15 15:38 發表

thank you ok c hing....but i should lp instead of sc.....
以今次的情況, 做LP的確比做SC優勝, 但無論做單邊SC/LP都好, 最緊要是做對方向..
只要做對方向, 便是賺多賺少的問題, 而不是賺與蝕的問題..

發新話題