發新話題

Nov 10 期指,期權

引用:
原帖由 bensithk 於 2010-11-2 11:38 發表
1 min 圖 MACD 頂背馳, should it a signal?
或留意有否TST訊號出現
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

Morning/Afternoon,

This morning is busy, and it seems I missed nothing.
小心分析, 明白凶險, 謹慎出"激", 嚴止賺蝕, 祝君好運, 秒秒平安!

thanks ching

引用:
原帖由 OK~ 於 2010-11-2 11:41 發表

小弟只是將MT Sir課程所授以理論形式講解, 真正實際如何操作, 則看大家能否掌握市場的變化及如何應變..
討論區內, 大家都曾經是新人, 但只要努力從市場中學習, 總會成為資深投資者..

小弟認為新入門 ...
同意呀, 也見到有初学者玩  小期權 ($10/pt) ,, 也見到有人細細地也揾到食,,, 有時危險d位置玩細張d無相干.... ^_^

好悶的一個早上

我認為短期的下跌訊號不會出現,除非個巿大上大落
昨天一日就將形勢完全扭轉
精彩精彩

本想先LP 再靜待時機 SP
宜家真係

引用:
原帖由 chc499 於 2010-11-2 12:18 發表

同意呀, 也見到有初学者玩  小期權 ($10/pt) ,, 也見到有人細細地也揾到食,,, 有時危險d位置玩細張d無相干.... ^_^
我都十分同意
玩細權...咩策略都試下

一開始唔好咁心雄

引用:
原帖由 wai-wai 於 2010-11-2 11:36 發表
morning all c hing
澳洲央行加息
但唔見美匯大插

加息~澳元亦已升至高位! 會唔會再上!
好睇美元走勢而定.....QE2推出在即,
呢數天會有波動但中長而言!澳元係會強的,
只因美元彈完之後都會再度弱過!
唔多信老美&O巴馬說話(支持強美元).
美元弱~~將資金引進新興市場.....炒爆你地市場先!
早悱~炒貨幣戰....Now~`轉炒息率戰!

引用:
原帖由 paaq 於 2010-11-2 10:55 發表
10點前 226W0 有d大承
合約買入價賣出價最後成交價最高最低成交量
P Nov-10 - 22200133138136145128110
P Nov-10 - 22400165171170180161226
P Nov-10 - 226002042142122231981,103
P Nov-10 - 22800253261258275246222
P Nov-10 - 23000310319319337300236

最近比較發現, 在forum的留言似乎一致看好恆指, 看淡美元, 看好其他外匯黃金, 我和不少朋友討論, 他們的看法很一致, 可是我得到的一致性是很高, 反而有些懷疑, 因為這表示很多人都買貨了, 那麼真的仍有很多錢去堆高個市嗎?
我在日線圖觀察了一個簡單訊號, 在最近十多次中, 通常至少回調1500點, 只有一次只下跌1200點(都比今次多), 所以我不是太看好11月, 即使要升亦不會大升, 一般情況下, 以ABC反覆看, 假設現在是小B浪至少要有一個小C浪下試才有力大上,
我之前都是估回調後有力再上, 但是回調多少呢我主觀認為調整未正式完成,
日線圖是#2x3, 周線圖持槍, 小時圖未見有trend, 這些都是對向好方面有所阻力,
個人傾向預測以下四種走勢 :
1) 未來一周反覆後回調至22800左右或至22500後急彈, 上試25000 (暫時個人認為可能性較大)
2) 未來一周上至24000-24200左右反覆後回至23200企穩, 確認支持後上破阻力往25000
3) 下跌比想像強, 到216-220左右企穩
4) 如果24200輕易上穿, 由於周線日線開花, 加上中浪pq, 不排除急急上26000
我不是專家, 不過經常發言下不怕錯誤大膽講下 , 以上可能不是很有量度, 很好的估計, 只是我如此想, 給大家參考brainstorm下,

大家會否都發表下, 給一些理由支持自己看法, 可以互相研究下得益

2014年目標順從宇宙力量, 助人為樂

發新話題