發新話題

FEB 15 期指 期權

引用:
原帖由 goldwater 於 2015-2-26 11:14 發表
呢個方法就絕對唔適合好動嘅投機者,但要賭期權真係要靜靜咁坐响到,得閒就吹下水,個倉反應唔好諗住快過個市!
謝謝師兄,食胡記得通知聲
難得金水兄觀點同MT Sir每周走勢評論一致
要學坐定定

因為自己心浮
34點望變200點,非常吸引的賠率
特別給未係學生的新版友:這裏是個搵錢的福地
有機會真係要拜MT Sir為師
就是免費講座都黎聽下,有你著數!

引用:
原帖由 bb2682 於 2015-2-26 12:18 發表
Ourstation 兄,點睇 3-4月走勢? 上下望多少? Thx
各兄第正在排練開花圖, 下星期先睇升, 升到上神枱先再看
壓力是從注碼來的,限制同分散注碼,都有減壓效果

引用:
原帖由 ourstation 於 2015-2-26 13:39 發表
各兄第正在排練開花圖, 下星期先睇升, 升到上神枱先再看
道指大富 不是到佐RP位咩?!

引用:
原帖由 fatpat 於 2015-2-26 12:29 發表

Exchange fee/levy $10.54/trade

大期期權@5蚊??
不過都有佢嘅弱點, 正如車兄所講:
引用:
原帖由 cowbearcar 於 2015-2-25 18:41 發表
......
p.s. 一通無 overall delta 計算,所以如果用組合不建議用一通。
只是 Day Trade真係成本平一截。
如果想建蝴蝶倉,請用傳統證券商致富/耀才等等。
金道收月費,已不是最平的了!
今日我做Hedge盤都唔俾我落單, 眼白白睇住有钱冇得執, 俾佢激死
好似按金减得好少.

引用:
原帖由 cowbearcar 於 2015-2-26 13:54 發表

道指大富 不是到佐RP位咩?!
道指?

引用:
原帖由 ourstation 於 2015-2-26 11:51 發表
難得機會最後交易日大仙滑翔起機, 亞叔出沒,  call 248 由十零點去到百幾點, 差唔多十倍, 2 張仟零蚊變萬, 好過去搶
大師兄好耐冇見啦,雖然十倍冇我份,但見有師兄吃到真係開心,bible 滑翔機
免責聲明:以上內容只是個人意見,並不構成要約、招攬或誘使他人進行任何交易,如因討論內容造成損失,一概與本人無關。

引用:
原帖由 ourstation 於 2015-2-26 14:44 發表
道指?
係喎!自己畫trp個畫法有別平常

附件

引用:
原帖由 goldwater 於 2015-2-12 12:56 發表
仲有一個問題,月頭大戶做嘅千多張248SP平均價430點,如果炒落235要輸4000幾萬邊個比?
現在個市幾時先至可以真正突破,再挑戰歷史高位?衍生工具賭塲左右大市,相信2015年有機會來一次大插,等我呢類大好友死心先至會上40000點!不過唔駛驚............................!一定捉到你!
免責聲明:以上內容只是個人意見,並不構成要約、招攬或誘使他人進行任何交易,如因討論內容造成損失,一概與本人無關。

引用:
原帖由 cowbearcar 於 2015-2-26 16:06 發表

係喎!自己畫trp個畫法有別平常
問題係恆指未必跟道指, 分開來睇吧!

就算跟, 時間上可以有差別, 除非大跌有恐慌

上四萬之前,人均月入中位數上佐2萬先
始終呢十年人工橫行太耐!
推動個市要多散戶有錢支持
背後有好多野配合先可以健康彈上
你諗返八十年代九十年代對應入息中位數會明白發生乜事

發新話題