發新話題

FEB 15 期指 期權

回復 335# goldwater 的帖子

十分同意....減稅都係幫小小...

唔知明天個市會點走?
希望財爺來啦

最低工資又扭曲勞工市塲,人為操作下,香港洗腳唔抹腳,欠債由下一代人去還!
免責聲明:以上內容只是個人意見,並不構成要約、招攬或誘使他人進行任何交易,如因討論內容造成損失,一概與本人無關。

呢兩日轉倉都七七八八,大細一齊買236p+248C=146點,冇圍色!
小賭宜情,唔好搏命

免責聲明:以上內容只是個人意見,並不構成要約、招攬或誘使他人進行任何交易,如因討論內容造成損失,一概與本人無關。

引用:
原帖由 goldwater 於 2015-2-24 14:29 發表
而財政預算針對樓市有可能全面減低樓按去到七成,同時可能資助首次置業人仕上車,總之越攪越死!
有否好建議 ?

引用:
原帖由 eunyeong 於 2015-2-24 16:21 發表

有否好建議 ?
照睇整個經濟週期未行完,樓價好難大幅回落,再加上租金高企,如果政府推資助,申請得來都蚊瞓,有樓在手繼續揸住,冇樓人仕辛苦啲捱多三年!

*如果政府可以減輕換樓人仕負担,從中釋放市塲上細單位供求,細單位樓價自然回落,樓市會較健康。

期權尋日有大成交,4月258SC,即是呢兩個月封咗頂

引用:
原帖由 goldwater 於 2015-2-24 16:34 發表
照睇整個經濟週期未行完,樓價好難大幅回落,再加上租金高企,如果政府推資助,申請得來都蚊瞓,有樓在手繼續揸住,冇樓人仕辛苦啲捱多三年!

*如果政府可以減輕換樓人仕負担,從中釋放市塲上細單位供求,細單位樓價自然回落,樓市會較 ...
總覺得根本問題乃掌權(也是既得利益)的一群不想樓價下跌,沒有干預,市場自然失控。

引用:
原帖由 goldwater 於 2015-2-24 16:59 發表
期權尋日有大成交,4月258SC,即是呢兩個月封咗頂
即是6月無望易幻七

引用:
原帖由 eunyeong 於 2015-2-24 19:19 發表

總覺得根本問題乃掌權(也是既得利益)的一群不想樓價下跌,沒有干預,市場自然失控。
如果明白市場會自然調節的話,就唔會多此一舉,就好似04年前,有樓都冇人買,市場上買賣係雙方面嘅,如果市民負擔唔把,賣當借都揾唔夠首期,點買?調番轉,業主要賣樓,高價賣唔到咪減價啦,唔通賣唔到仲要加價?

發新話題