發新話題

SEP期指 期權

254c 的陷阱……
未了解 CBCOX 的同學,請看私竇。

Good afternoon

這裡多年前好熱鬧!好多人都肯大家提出市況去互相研究,現在全變了,亦好像不太歡迎提出意見的、昨日算是多口了,既然不歡迎我也就退到後面算了!

我業餘去博
其實我也多看錯的時候,大家互相提點會更好

當然,有些超正的新發現,
會特別為已報讀課程的學員額外bonus一樣
希望未係學員的新版友見諒

即如我期待版主指點要留意的可能 轉勢日係邊日一樣
我仍努力提升自己和進步

技術分對比 克服心魔
只佔20% 已而
有80%是克服心魔
否則技術再好都可以無錢落袋

所以我都渴望有版提醒:
有甚麼好書可以提升心理質素,克服心魔

引用:
原帖由 cowbearcar 於 2014-9-11 16:54 發表
我業餘去博
其實我也多看錯的時候,大家互相提點會更好

當然,有些超正的新發現,
會特別為已報讀課程的學員額外bonus一樣
希望未係學員的新版友見諒

即如我期待版主指點要留意的可能 轉勢日係邊日一樣
我仍努力提升自己 ...
車兄,輪塲點估結算價
免責聲明:以上內容只是個人意見,並不構成要約、招攬或誘使他人進行任何交易,如因討論內容造成損失,一概與本人無關。

引用:
原帖由 mon219 於 2014-9-11 16:06 發表
這裡多年前好熱鬧!好多人都肯大家提出市況去互相研究,現在全變了,亦好像不太歡迎提出意見的、昨日算是多口了,既然不歡迎我也就退到後面算了! ...
應該升呢
免責聲明:以上內容只是個人意見,並不構成要約、招攬或誘使他人進行任何交易,如因討論內容造成損失,一概與本人無關。

技術分對比 克服心魔
只佔20% 已而
有80%是克服心魔
否則技術再好都可以無錢落袋

好多人失敗嘅原因係會歸咎心理質素,但我覺得三分技術七分運氣比較貼切啲,
通常技術係增強自信心,技術分析係會戰勝心魔的,如果技術唔得,當然會比心魔擊敗,所以唯一幫到自己就係增強自己能力。

引用:
原帖由 goldwater 於 2014-9-11 17:05 發表
應該升呢
金水兄,我也不是一面倒的看升,高位看回調現在是平倉贏利的,拿一少部份利潤搏回上都不會損,亦曾說了要買三張,分段而買這樣不會真要回升時錯過了!每月例必有個反勢波動的,就看能否把握到

引用:
原帖由 mon219 於 2014-9-11 21:04 發表
金水兄,我也不是一面倒的看升,高位看回調現在是平倉贏利的,拿一少部份利潤搏回上都不會損,亦曾說了要買三張,分段而買這樣不會真要回升時錯過了!每月例必有個反勢波動的,就看能否把握到 ...
mon c-hing 對期權相當了解,在下最近先明白何謂長倉,何謂短倉,開始有初步掌握玩法,要贏大錢本唔駛多

引用:
原帖由 goldwater 於 2014-9-11 17:04 發表
車兄,輪塲點估結算價
首先,Put 輪最高 23000,甚至十月都係 23000……
#24881 十月到期壓住 58% 街貨!

可是,原來 Call 輪 #12330 都有 23100 行使價,而街貨 35%……
按圖推斷是 0.08x 左右成本。

不排除落得夠深,以賠最少的錢出去。

但九月季結,有沒有必要咁大動作?
過去你們的經驗如何?

發新話題