發新話題

FEB 期指 期權

回復 679# jc@tommy 的帖子

真係唔好意思師兄,我又衰多口,不過見alancs1266 兄每次估計都好接近,228沽見22912就回,224沽22412又回,最激死就係過年前明明勢頭好靚,在未彈之前都提過會夾高收,閞年先大插,金水真係寫個服字,部iPad 有問題唔寫得太長,稍後再傾,先上來同你講聲sorry 先!

見alan兄每次落單唔係馬後炮,都係事先擺位,亦定好止蝕位,當然相信並非單靠直覺,睇來tommy兄都係炒期指高手,如果有幸可以見識吓就真係得益不淺,希望日後多多指教

以前初學太極拳,以為學好架式和腰馬合一便很好了,其實只是學到外一層的功力,後來又明白了以內帶外的層次,又進一步!太極和投機有什麼關係,架式如分析技術,心態如心法。其實人的心態很重要,無論對事、投資、投機等
與其不爭,故天下莫能與爭

今日週末,又要講吓舊事,記得早兩年春茗,記憶當時指在23000附近上落,MT SIR 就持出未來時間將再上試24500完成三沖滙頂,到咗三月初,提示大家大市見三相頂,DCC就是最後沽貨訊號,估唔到呢個提示,日本出現海嘯,令股市出現大震,其後反覆跌八千點以上,嘅然技術分析連天災都可以預知得到,更何況係人禍呢?所以下定決心將一套能預測宇宙變化嘅技術,專心去學好佢,甚麼退市、加息、打杖等等人為因素,難以預計嘅就唔好計,歷史教訓92中東戰爭,一開火個市就升,所以好消息可以當壞消息炒,股市就係老千世界,要賺錢,先要將本錢保護好,講咗咁耐,只係想表達,MT's技術係冇學錯!

學好功架之後,慢慢就由外練到內,當內外功力深厚,睇到嘅事,就會唔同咗!

Bingo
金水兄這樣才顯出本論壇設立的價值
有別於某些財演靠害的討論區

的確當 形態和指標對立
特別是分鐘圖、15分鐘圖和小時圖日線指標不一致時
混亂未知方向不宜亂過夜

形態雙頂天線橫行又似派貨
但調整成交細,沽壓從形態看好重
力度卻跟之前大插市兩回事
反而一月中段反覆,升跌幅度都唔少
Chok上 chok落裂口玩死人

之前也講得好,最大的敵人是自己
拗頸技術再好都只會做錯

馬兄,一直漠視你不好。

MT Sir的技術示範,最具體的是他自己做的:
每週走勢評論
http://www.option-king.net/bbs/redirect.php?tid=2&goto=lastpost#lastpost

由開帖到現在,明確做到月月賺。
一月份跌咁甘,仍然有得賺,贏的原因係每周的調節的技術上!
一月開始大插水不久,#318帖 19號已平晒一月的倉。
點輸?

要贏是時刻管理個倉,但由於佢d Short倉早幾個月前就開倉。
時間值根本 Cover 有突。

當然,組合無必贏既,你有本事3月突發急升至 29000,
個模擬倉咪輸囉!
相反,覺得有機會再插水,做定封底反勝的技術。
是MT Sir的雙飛蝴蝶技術,突然傳統 Iron Condor的盲點。
當個市落至 211xx 時,想爆上 29000 令佢個倉輸?
得既話抵人頭落地,你叫大戶整個錯盤夾上一萬點再倒V落隊爆佢個倉睇下!

如果未明白別人取勝之道,只懂雞蛋裡挑骨頭,
失敗的只會是自己。

呢個近乎無敵必贏的組合,唔值得學咩?
如果你都覺得唔值得學,你不宜在這裡出現了。
因為你背後的動機旨在吵架,非為其他想發財的人搵真錢。

個別版友願意即市貼出買賣提示,而且實際能幫人賺到錢,
才是少有的健康論壇。
雖然我仲有幾日才是學生,
但提醒你如沒有改善討論態度,被其他高級管理員ban戶口就無謂。

引用:
原帖由 uuyyuu 於 2014-2-14 10:14 發表
勇者制造機會,智者把握機會,弱者等待機會,愚者失去機會。
得閒又同贏兄玩吓对論.
勇者創造滋事,智者分析時事,弱者不明世事,愚者關我乜事。

引用:
原帖由 馬到功成 於 2014-2-15 20:15 發表
得閒又同贏兄玩嚇對論.
勇者創造滋事,智者分析時事,弱者不明世事,愚者關我乜事。
你早D出咁既post嘛!
你表明立場來滋事,就無人覺得ban你係錯。

識得借題發揮都應該係智勇雙全掛!

雖然見呢位老馬內心係幾咁痛苦,但如果我有版主權力,第一個將佢掉落垃圾桶,就好似早前冇水玩針對咁,居然比人話只係意見不倉合,所以呢個世界係冇公理,違反‧遊戲規則就要出局係必然嘅事,莫非有賊打刧你屋企,你問個賊夠唔夠,如果唔夠,請坐低飲杯茶,我去銀行攞比你!     幾攪笑!

真係傻人先會當全界啲人傻嘅,愚字點用都未識,真係好可憐

發新話題