發新話題

FEB 期指 期權

引用:
原帖由 jc@tommy 於 2014-2-14 15:34 發表
有冇看清楚呀,望望15min個RSI係邊,全日個RSI係邊?
反而再留意 Call option
222C 只有低撈,無高位食胡,看升合理。
226C 228C 有高位食胡,明顯期結不會這麼高……

好大機會如金水兄所言,先夾上230再回至224-225左右期結
不過,仍希望先回一回至218比人上車……

我依d day trade 人,冇睇到咁深層次,但當你要操作20張期指既時候,係不得不比人地更小心,更有耐性,but多謝牛熊車兄所提供既資料分析^^

真係唔好意思打擾一陣,見alancs1226兄做期指擺位擺得好靚,早前唔好講(因為之前都幾次成功),我都曾經聽聞過呢種技術,但好少會教人,同埋可以留意佢嘅目標並非10點8點,個人唔想喺度評論大市,以免有人做咗某方向的單,做成反方向就令人唔開心,所以只係提供一啲可以考慮嘅數據比大家參考吓,1)無論升跌,波浪永遠係有高有低,2)大部份技術指標有時會好可靠,但大部份時間會係濟後,同樣亦會制造好多走勢陷阱,只可參考,不可盡信,就如收市後所見15min的RSi,明顯見到頂背馳,但如果配合bible訊號去睇,就會更加清楚,發現是一組DCC.,4)今日高位22410,而250天線在22461,是否要玩吓比面派對呢?    重要嘅留意成交,昨天調整市有620多億,但今天升市反而成交下降至不足560億,都未明大腦玩乜野!

引用:
原帖由 goldwater 於 2014-2-13 12:01 發表
從兩個圖睇,大家走勢接近,但觀察所得,1928的力量明顯較弱,但相信大家未來時間再試頂,如果短線27較有利,成頂階段,爆完要走,只是參考,並非建議,小心! ...
如果睇淡賭股,兩隻比我選擇,沽1928,27就有所保留!

今日上唔到225樓上,只去到22410係真係幾失望,尤其是玩long,例如226C,唔可把握到165點食,之後最高只能夠在138食,已經小咗27點,所以期權不但要玩價位,最重要係玩時間,如果中方向,short等價C/P就好着數,但如果捕到個持續單邊浪,long嘅吸引力就相當驚人!

引用:
原帖由 goldwater 於 2014-2-14 20:53 發表
真係唔好意思打擾一陣,見alancs1226兄做期指擺位擺得好靚,早前唔好講(因為之前都幾次成功),我都曾經聽聞過呢種技術,但好少會教人,同埋可以留意佢嘅目標並非10點8點,個人唔想喺度評論大市,以免有人做咗某方向的單,做成反方向 ...
金水兄過獎了, 其實我冇咩技術可言, 只係每日心中有定下目標位, 最高最低大約幾多, 一早排定盤, 好似今日22400 沽, 其實我一開市2分鐘後已排定22400(好多人都會有同一個心態, 當你見到22400, 就會想等多等, 會唔會見22450-22460呢? 不如定多定先沽啦!機會過左就冇) 但我就一早定下走佬位, 22400比我沽到, 穿225樓上就一定走佬, 所以咩都係假, 操盤心態最緊要

160的怨念,
Day trade做 Short都幾穩定

金水兄,反而研究你月頭的好倉組合
如果低位時平佐張sc
張餘下的lc輸有限,依家返埋家鄉仲贏得勁

回復 675# alancsl226 的帖子

係真嘅,技術同心態都好重要,值得學習

引用:
原帖由 cowbearcar 於 2014-2-14 23:08 發表
160的怨念,
Day trade做 Short都幾穩定

金水兄,反而研究你月頭的好倉組合
如果低位時平佐張sc
張餘下的lc輸有限,依家返埋家鄉仲贏得勁
昵套嘢純粹諗住唔駛錢吓,好似有個朋友玩法,並非做單方向,每個月call同put都做,最高峰一個月兩邊合共做三十幾套,月尾結算,但技術真係好緊要,因為一定要先做short!

金水兄我只係剛巧路過,一時多口,冇諗住挑釁任何高手
,只係表達個人意見,覺得未到 timing 禁制.
而RSI 既用法/感受,人人不同,况且各位嬴/輸幾多点與我何干~
路遙知馬力,戶口結餘會講你知實况 ^.^

發新話題