發新話題

FEB 期指 期權

引用:
原帖由 uuyyuu 於 2014-2-13 12:43 發表
熱錢今天急速流走!好仑應被銷住!
Thank you Win-Hing!
都几配合,日经跌-277.78,日元:

大家午安!

果然係 160 蟹貨怨念
218p暫時封頂
不過反彈力度勁!

#700 2月 630 call, 仲有成0.3x, 仲有9日要爆升90蚊都幾難, 收息之選

回復 570# mon219 的帖子

月初至今啲倉位冇乜特別,似乎大戶未準備好方向,但期指方便仲奇,前日升近400未平倉合約減小,如果跟書本解讀係獲利盤,但昨天又再夾多幾,結如增加,今日又反覆,真係有時幾莫明!

引用:
原帖由 alancsl226 於 2014-2-13 14:37 發表
#700 2月 630 call, 仲有成0.3x, 仲有9日要爆升90蚊都幾難, 收息之選
照睇真係實食冇痴牙,但按金一手要幾多?股票期權真係未S過,使費又唔知幾多?

引用:
原帖由 goldwater 於 2014-2-13 15:11 發表
月初至今啲倉位冇乜特別,似乎大戶未準備好方向,但期指方便仲奇,前日升近400未平倉合約減小,如果跟書本解讀係獲利盤,但昨天又再夾多幾,結如增加,今日又反覆,真係有時幾莫明! ...
金水兄   不難明的! 有部份是炒即日,而再在高位沽的會睇長少少!加上有好多衍生工具要對沖,高位加倉危險數約是11萬昨日都差不多啦

引用:
原帖由 goldwater 於 2014-2-13 15:19 發表
照睇真係實食冇痴牙,但按金一手要幾多?股票期權真係未S過,使費又唔知幾多?
http://www.hkex.com.hk/chi/market/rm/rm_dcrm/riskdata/margin_seoch/mertc_seoch.htm#TCH

1張大約2400蚊到, 每張100股, 使費唔太貴, 成交金額0.02% 我諗做30張都係50蚊到, 7萬蚊 收960蚊息, 值唔值就見人見智喇
如果short 610 有成0.6x, 都做得過架

引用:
原帖由 mon219 於 2014-2-13 15:27 發表
金水兄   不難明的! 有部份是炒即日,而再在高位沽的會睇長少少!加上有好多衍生工具要對沖,高位加倉危險數約是11萬昨日都差不多啦
如果照解讀前日夾升近400應該是止血平倉盤,昨日加倉係高位沽可能好大,感謝mon219兄

引用:
原帖由 alancsl226 於 2014-2-13 15:29 發表

http://www.hkex.com.hk/chi/market/rm/rm_dcrm/riskdata/margin_seoch/mertc_seoch.htm#TCH

1張大約2400蚊到, 每張100股, 使費唔太貴, 成交金額0.02% 我諗做30張都係50蚊到, 7萬蚊 收960蚊息, 值唔值就見人見智 ...
其實投資7萬九日有960蚊係好高利潤啦,難怪有錢嘅人越有錢,真係要在呢方便深入研究吓先,多謝哂

引用:
原帖由 goldwater 於 2014-2-13 15:33 發表
如果照解讀前日夾升近400應該是止血平倉盤,昨日加倉係高位沽可能好大,感謝mon219兄
不用客氣啦金水兄,現在只以我淺薄的見識講出來,平時睇你分析我都得益不少,大家思路同一正確時螴會加大我既信心,

發新話題