發新話題

FEB 期指 期權

金水兄   留意期權的變化是要日日留意倉底的變化再加即市是買盤多還是沽盤多去判斷,並不能以一日去作準的,以put為例!高價加倉應是沽,而低價加倉大大會咁笨咁低價去沽而高價時不沽?想想就清晰啦

回復 570# mon219 的帖子

感謝mon219師兄指導,金水努力學習中,thank you!

其實討論區係好好學習嘅地方,好多師兄可以無私分享自己心得,亦有幫忙,非常感謝!

開個call/put圖黎睇,都估到下,當然不是百分百對。

引用:
原帖由 ironcondor 於 2014-2-13 10:53 發表
開個call/put圖黎睇,都估到下,當然不是百分百對。
係,有時好準,好似put圖,估唔到欠個後抽就兵敗如山倒,所以希望有後抽再LC等再爆,但又未等到,從兩個圖睇,put好難翻生

想請教下 941 點睇? 大市升左2日,佢都唔行, 想點?

引用:
原帖由 alancsl226 於 2014-2-13 11:14 發表
想請教下 941 點睇? 大市升左2日,佢都唔行, 想點?
alancs1266兄對941有興趣?呢幾年跟港股一樣反覆,好消息當壞消息質,大戶相當犀利,日圖睇右腳插穿左腳支持,有分析員話穿底走鬼,在下愚見,從訉號上見相位相聚,應有力番上去年高位

引用:
原帖由 goldwater 於 2014-2-13 11:26 發表
alancs1266兄對941有興趣?呢幾年跟港股一樣反覆,好消息當壞消息質,大戶相當犀利,日圖睇右腳插穿左腳支持,有分析員話穿底走鬼,在下愚見,從訉號上見相位相聚,應有力番上去年高位 ...
有興趣呀, 想長渣, 睇完其他成份股, 冇咩揀得落手, 賭股太貴唔想買, 地產/銀行 冇興趣, 得番唔係好多隻揀, 所以想渣941, 再配合期權長短倉增加利潤, 我自己睇71-72蚊可以先入一注, 大戶如果要推升, 941點會番左佢

引用:
原帖由 goldwater 於 2014-2-13 11:26 發表
alancs1266兄對941有興趣?呢幾年跟港股一樣反覆,
好消息當壞消息質,大戶相當犀利,
日圖睇右腳插穿左腳支持,有分析員話穿底走鬼,在下愚見,
從訉號上見相位相聚,應有力番上去年高位 ...
金水兄,點睇 1928 和 27 的 LP?

引用:
原帖由 cowbearcar 於 2014-2-13 10:08 發表

又係 62地雷數字。
果然有意思的熊證!
另外,琴日明顯高位大量 SC 226
睇好無運行呢……

發新話題