發新話題

DEC 期指 期權

今天 240 & 242 call 有很多大手成交

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-12-6 13:40 發表
玩到太陽D3,危險!!小心!!
又一次唔想發生嘅事再出現,二萬五又有排等,其它乜事好難估,但伴月#1CLM係事實,又試224?希望233頂得住!希望有奇蹟出現啦!

下周再試246,年結破兩年高位!

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-12-6 18:35 發表
又一次唔想發生嘅事再出現,二萬五又有排等,其它乜事好難估,但伴月#1CLM係事實,又試224?希望233頂得住!希望有奇蹟出現啦!
唔好啦!gap down234,又出孤島!如果大陰下破234收,hedging 股票了…
報導阿爺從日本走資,調左兩百幾架轟炸機到沿岸部署,唔係老登急急出訪中日,下年會否1894翻版?

引用:
原帖由 Ricky9235 於 2013-12-6 17:31 發表
今天 240 & 242 call 有很多大手成交
Long佐未?

引用:
原帖由 CB900 於 2013-12-6 22:19 發表

唔好啦!gap down234,又出孤島!如果大陰下破234收,hedging 股票了…
報導阿爺從日本走資,調左兩百幾架轟炸機到沿岸部署,唔係老登急急出訪中日,下年會否1894翻版? ...
再傳周永康已被革職

美股升近二百點,睇來又要嚴守止蝕位,作為一個投機者,輸咗唔可以頼冇運,一定要檢討自己操作嘅技術問題,以作修正,至於馬後炮言論金水從來唔鐘意講,講完就閃的說話,都可以當只是廢話,在太陽初出關的情況,大市升勢扭轉的可能大增,只有作好準備!

失敗的原因通常都係大意,輕敵,昨天的高位算是捕捉得準確,有一百點的幅度,如果留心細圖的MT's 訉號,淡倉不能過夜,現時阻力位下移到昨天的高位23861,如果突破目標見24150了,相反仍受制23861的話,向下首目標23580。

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-12-7 08:20 發表
美股升近二百點,睇來又要嚴守止蝕位,
作為一個投機者,輸咗唔可以頼冇運,
一定要檢討自己操作嘅技術問題,以作修正,
至於馬後砲言論金水從來唔鍾意講,
講完就閃的說話,都可以當只是廢話,
在太陽初出關的情況,大市升勢扭轉的可能大增,只有作好準備!
今次我真係睇唔通升跌,所以吉倉過周末。
之前雖提過每月10-12號是強姦金指定入貨的日子,夠鐘回升買貴貨!!
自己都無跟到……

從最極端的窩輪去理解,明年高位唔應該升高過28000點。
同樣地,一年過後,2015年插水亦有埋對應的長命輪。

#21352 行使價:28000 到期日:2014/12/30
#18022 行使價:15000 到期日:2015/09/29

特別想提一提 #18022 這個編號,好幾年都係成功插至牆紙後反彈幾倍的窩輪。
曾經執過錢,某些編號會有特殊印象。
當然啦,呢d輪好賤格,想贏錢的話,非牆紙0.010不入場!

至於向上的 #21352,沉靜了好一段日子,近呢幾日才大量成交。
可是不斷下跌,亦見不少是沽貨離場。
真係震飽倉才有得升!
只是上月13-14號有少少注的成功入到低位,但食唔足個浪就走人……
http://www.etnet.com.hk/www/tc/warrants/realtime/quote_outstanding.php?code=21352

看不通原因之一,觀察牆紙名單0.010有成交。
但上升力度很強,唔敢亂下定論。
而窩輪回報率亦算可觀:0.028->0.037的話,升幅絕不差過牛證……
當然期權回報率更大。

在此特別認同金水兄的話,個人而言亦有句自創的座右銘:
追究是講過去的;拯救是講將來的。
與其追究過去,不如面對現實放眼將來……

座右銘唔係等人死佐之後留畀後人用,座右銘是你自己給自己用。
好比入市要訣等等,係你在生的時候自己用返,才有意思!
只懂抄別人的座右銘,不如自己創造一些給自己用。
所以對懂得自創方法的人,我會很欣賞,有機會要拜為師父。
特別救倉的技巧是最吸引我的地方!

下面重貼 #202帖的文,好多都是即日仙唔過夜的大價盤。
亦算是具參考價值的末日輪!

=================================================================

12月超短線末日輪觀察名單:
Call
#21563  行使價:23888
#12135  行使價:23800
#22313  行使價:23800
#21157  行使價:24200
Put
#12243  行使價:22900
#26650  行使價:22788
#26561  行使價:22900
#26250  行使價:22800

就算唔買都要昅下,次等參考睇升跌。

回復 309# cowbearcar 的帖子

國指圖表比恆指差,走勢上週一高位11638亦接近2010年引伸一道阻力位,短期相信未有足夠動力升穿,如果短期恆指唔能夠大成交大幅度夾升至24500的話,下行風險就增加。

發新話題