發新話題

SEPT 期指 期權

引用:
原帖由 cowbearcar 於 2013-9-20 17:30 發表

真係超級好友喎!
國指期權:10400及11000十月有大量成交,5000~9000張,明顯SC。
十月真係睇得咁好?
三百幾點唔似做Long囉!

因為SC可以是牛皮,可以是大插。
故此最佳的對應衍生工具是負溢價熊證。
不過大戶習慣,為免被散戶照 ...
人家做合成期權都可以

其實244都係tbm位!

回復 561# cowbearcar 的帖子

對於買賣策略更是值得研究,師兄所指的LC+LP 由C+P 輪代替,大家都是0.01 買入,而昨天抽升,C 輪升至0.016平倉吃糊平倉,即賺30%都幾和味,呃組策略都有得諗,但P輪離價太遠,唔知可唔可以0.01搵到人接呢?

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-9-20 21:53 發表
對於買賣策略更是值得研究,師兄所指的LC+LP 由C+P 輪代替,大家都是0.01 買入,而昨天抽升,
C 輪升至0.016平倉吃糊平倉,即賺30%都幾和味,呃組策略都有得諗,
但P輪離價太遠,唔知可唔可以0.01搵到人接呢? ...

其實曾經上過0.011,所以你排0.010的話,大把人同你搶貨。

引用:
原帖由 cowbearcar 於 2013-9-20 21:59 發表

?t=[url=tel:1379685499987]1379685499987[/url]

其實曾經上過0.011,所以你排0.010的話,大把人同你搶貨。

引用:
原帖由 cowbearcar 於 2013-9-19 10:29 發表
http://www.etnet.com.hk/www/tc/common/chart_oneminute.php?code=27023

另一個超高爆炸性、超高風險的沽輪,但總比熊證安全。
行使價:21200
到期日:11月底
現時最低價:0.018

牆紙級的價值,相比 LP21200十一月,價錢平很多。
p.s. 風險自負,本人沒有持有這沽輪,只持有少量 #23648。
引用:
原帖由 CB900 於 2013-9-20 20:20 發表
原帖由 cowbearcar 於 2013-9-20 17:30 發表

真係超級好友喎!
國指期權:10400及11000十月有大量成交,5000~9000張,明顯SC。
十月真係睇得咁好?
三百幾點唔似做Long囉!

因為SC可以是牛皮,可以是大插。
故此最佳的對應衍生工具是負溢價熊證。
不過大戶習慣,為免被散戶照 ...

人家做合成期權都可以
今次早上十點就決定摸頂買沽,令牆紙級窩輪翻生,都算經典了。
裂口跌的話,負溢價熊證過周末亦會可觀回報……
當然 LP 才是王道!

引用:
原帖由 cowbearcar 於 2013-9-21 01:33 發表

今次早上十點就決定摸頂買沽,令牆紙級窩輪翻生,都算經典了。
裂口跌的話,負溢價熊證過周末亦會可觀回報……
當然 LP 才是王道!
咁醒?尋晚美股做乜跌二百點?不過超級颳風星期一到機會好大,仲諗住sC 收息就算,真諗唔到lP 會有驚喜,但師兄所講的窩輪都係唔好攪啦,輪商到時同你講 :「唔開價,吹咩!」

回復 559# cowbearcar 的帖子

講起Long 的買入點數、out 兄都曾分享心得,時間值消耗及對沖值的影響計算方法,就如238C上交易日收市價92點,如週一平開的話,大約得76點,如再加上下跌100點,238C就值55點,(IV 爆升爆跌除外),如師兄所說的10點值搏高,在下認為只要買對方向,1點的亦有機會!

十月睇插水好正常:
一、睇阿爺頭,但明顯大成交出貨,之後會點?跟六月咁插鑊甘囉。
二、美債又就快到期,債務危機例牌又玩一鑊甘嘅。RSI亦嚴重超買。
三、港股由低位抽上升幅已不少,回吐好正常。
四、派息的月份例插以減少,傳統股災陰霾。

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-9-21 07:24 發表
咁醒?尋晚美股做乜跌二百點?
不過超級颳風星期一到機會好大,仲諗住sC 收息就算,
真諗唔到lP 會有驚喜,但師兄所講的窩輪都係唔好攪啦,
輪商到時同你講 :「唔開價,吹咩!」 ...
錯了,驚你唔食胡多D,好比九月23553Call輪大反彈。
跟隨國指期權十月的大量成交,國指負溢價熊證會係最佳選擇!
60088,回收價:10988,12月底到期。
69798,回收價:11250,11月底到期。

反而62140正溢價,不是選擇。
恆指熊則以62490為首選,負溢價,7000比率,即每7點跳一格。
62490,回收價:23688,出年1月底到期。

負溢價的意義在於唔怕你慢慢陰乾插,相比之下期權LP可以無啖好食。

發新話題
最近訪問的版塊