發新話題

SEPT 期指 期權

引用:
原帖由 Galileo 於 2013-9-19 11:15 發表
簡單做法是指數急升後見牛皮ニ、三天後做LC,進取者做SP收時間值和VHSI縮。
Thank you Galileo Hing!
如是,昨天就是一個很好的例子。
技術走势+啊爷走势都很配合。

引用:
原帖由 ourstation 於 2013-9-19 11:38 發表
用亞伯呢個例子不太好, 因入價唔夠深, 如果爆到上 23800 會有更好的例子, 我就先用 23800 做例子

首先如果尋日收市前
1. lc 23600, 89點
2. lp 22800, 108點

如果今日爆上 23800, 只須沽一張期指, 就可鎖倉
又如果今日跌到去 22600, 只須買一張期指, 就可鎖倉
又如果今日唔到 23800 或 22600, 就只好平倉先賺了

先用例子1, 今日爆上 23800, 如果來緊係會回調, 沽一張23800期指鎖倉之後, 情況就好似呢個圖

果然高招,其實期權廿八式入面,我暫時未睇得明:CollarSpread
http://www.sublime-ai.com/CommonStrategies/CollarSpread.html

它的特色是後補救倉,令任何點數都能令帳面有利可圖。

Sorry! 用錯圖, 應該係呢個

即回調越多, 你就可以睇著 50 蚊 50 蚊咁入袋
如果唔回調, 亦會很快樂, 唔會入肉的
壓力是從注碼來的,限制同分散注碼,都有減壓效果

回復 543# ourstation 的帖子

引用:
原帖由 cowbearcar 於 2013-9-19 12:02 發表

果然高招,其實期權廿八式入面,我暫時未睇得明:CollarSpread
http://www.sublime-ai.com/CommonStrategies/CollarSpread.html

它的特色是後補救倉,令任何點數都能令帳面有利可圖。 ...
期權既吸引, 就在於此, 就好像打功夫一樣, 可以由一招, 轉到另一招, 刀刀到肉
壓力是從注碼來的,限制同分散注碼,都有減壓效果

持股票輕鬆d,無時間限制!

引用:
原帖由 ourstation 於 2013-9-19 12:06 發表
Sorry! 用錯圖, 應該係呢個

即回調越多, 你就可以睇著 50 蚊 50 蚊咁入袋
如果唔回調, 亦會很快樂, 唔會入肉的 ...
Gabido! Thank you station Hing!

以日低比较期指高水恒指30點.
Good afternoon all!

引用:
原帖由 CB900 於 2013-9-19 13:02 發表
持股票輕鬆d,無時間限制!
一只好股票仲有息收,財息兼收;講開收息,
大富今天搵到九,剛財提到的對稱目標246,要留意2010年引伸下來的阻力位約23800,由於大富九後見CLM,238C現有90點,都幾吸引!

引用:
原帖由 goldwater 於 2013-9-19 14:25 發表
一只好股票仲有息收,財息兼收;講開收息,
大富今天搵到九,剛財提到的對稱目標246,要留意2010年引伸下來的阻力位約23800,由於大富九後見CLM,238C現有90點,都幾吸引! ...
今天接近236,3-1浪暫附合比例,大富亦出狗,但大浪上拓,可以用橫行消化下跌,週線已出大浪上升訊號
等佢調整加倉股票,用tbm看,下個位244,之前數的大細g底在十月初,看看下星期過倉如何!

發新話題