發新話題

DEC 09 期指,期權

引用:
原帖由 paaq 於 2009-12-19 00:47 發表
講真,上堂學野,同網站戰友經驗分享,完全係兩套唔同模式。
阿sir教你睇圖教你分析,學有所成後縱橫股海,無往而不利
而OK/Trend兄每日不辭勞苦詳盡講解,指出預測背後的原因及提示陷阱,其專注程度,實令大家更多分享更投入,亦令我獲益不少(就算唔係日日落場)

始終都係,先求知,再投資
Paaq兄講得好啱, 理論同實戰的確係兩回事
所以學曉課程嘅知識只係踏出成功嘅一小步, 要喺股海乘風破浪, 就要親身將課堂所學運用到市場, 先做paper trade, 熟習後再小注買賣以累積經驗
當捕捉訊號把握高, 自然賺錢機會就越多
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

消息指,俄羅斯聯合鋁業集團(UC Rusal)上周五終獲證監會准在本港上市,但只能透過配售方式,不可向零售投資者售股。另市傳證監加入要求,每手入場費高達100-200萬元以上。

good morning All C-hing

早晨

30mins CHart 井2X#3低位,是否有機反彈呢?

上証5mins, 15mins也有底背馳....有反彈????

引用:
原帖由 OK喎~ 於 2009-12-18 12:43 發表

Afternoon All

以頂底度今日係一個PQ位置, 而以底底度則要到下星期一上晝先係底...
但兩種度法, 目標都大約喺21050水平, 因此留意下晝至下星期一上晝有冇大成交下破21050水平...
如見大成交下破21050水平, PX目標睇下星期三見20600-20650水平...
今日期指裂口低開, 稍破21050水平, 低見21011點反彈, 今日低位亦係前DN-P嘅PQ目標...
期指如能守住今朝低位, 上行MQ首目標睇21280-21300水平、次目標睇21500水平...

引用:
原帖由 paaq 於 2009-12-21 10:16 發表
消息指,俄羅斯聯合鋁業集團(UC Rusal)上周五終獲證監會准在本港上市,但只能透過配售方式,不可向零售投資者售股。另市傳證監加入要求,每手入場費高達100-200萬元以上。 ...
同一股巴郡差唔多價錢

引用:
原帖由 chc499 於 2009-12-21 10:24 發表
早晨

Chc兄早晨
小弟想今日搬下月指數期權倉, 但個市暫時仲係半天吊, Chc兄對下月搬倉有乜睇法??
另外388 & 2628下月入市策略又應該點做比較好?? Thanks

引用:
原帖由 chc499 於 2009-12-21 10:24 發表
早晨

順排剛反彈小心陷阱

引用:
原帖由 OK喎~ 於 2009-12-21 10:38 發表

Chc兄早晨
小弟想今日搬下月指數期權倉, 但個市暫時仲係半天吊, Chc兄對下月搬倉有乜睇法??
另外388 & 2628下月入市策略又應該點做比較好?? Thanks ...
暫時睇唔通, 只能夠做小d避免出錯。指數倉就月尾才開(因為唔知本月要高位還是低位結算),跟住大户轉好d,
388差唔多,
2628睇$36.5, $35有支持,昨天想到每跌一元做一吓,圖也不想看
因為指數日線,周線仲係調整形態,到日線#2X#3低位, 並破Trendline,才可以。 388,2628也只能做些少,
調整市有把握賺幾餐買餸錢,賺多多就難d

發新話題