發新話題

DEC 09 期指,期權

引用:
原帖由 OK喎~ 於 2009-12-18 13:42 發表

日線圖
thank you! ok hing!
但請問什麼時候看小時圖/15min昵?取決於什麼?

我今朝平晒d淡倉, 等反彈21500

看MA未CF, 應該還會向下沉呢!

引用:
原帖由 Middleway 於 2009-12-18 14:33 發表

Hi OK Hing

大成交 means number of futures contract ? or HSI volume ?
短炒時, 小弟會比較留意期指每分鐘成交張數嘅多寡, 再配合#2D3訊號確認係咪見低或者見頂...
而成交金額方面, 就會喺收市之後再細心觀察每分鐘嘅成交分佈...

小弟睇期指如果出大陽燭/大陰燭配合大成交破位, 而之前又見#2D3訊號就會比較準確...
而成交金額, 小弟會留意每分鐘買上/沽落嘅成交分佈, 嚟推測係真升定係挾高派、係真跌定係震倉
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 OK喎~ 於 2009-12-18 14:49 發表

短炒時, 小弟會比較留意期指每分鐘成交張數嘅多寡, 再配合#2D3訊號確認係咪見低或者見頂...
而成交金額方面, 就會喺收市之後再細心觀察每分鐘嘅成交分佈...

小弟睇期指如果出大陽燭/大陰燭配合大成交破位, 而之前 ...
thx ok兄...好有用

引用:
原帖由 ICICIC 於 2009-12-18 14:08 發表

OK Hing,
咁我D PUT 唔走住可以嗎
留意今日落到21050水平時, MOC、細仙 & 大仙有冇#2D3同埋#1 CL Merge拗上配合...
如果今日收市前至星期一上晝低位未見#2D3訊號, 而去到21050水平又未見期指有大成交買上, 相信會向20600-20650進發...
不過因為宜家係月中, 時間值會開始跌得比較快; 如果IC兄唔想損失時間值, 落到21050水平都可以先食一浸, 等下星期一再睇下有冇大成交下破21050再作步署...

引用:
原帖由 khsokenneth 於 2009-12-18 14:24 發表

thank you! ok hing!
但請問什麼時候看小時圖/15min昵?取決於什麼?
MT Sir教過我哋, 當大圖例如日線圖睇唔倒或者唔確定有訊號出嘅時候, 就要用細圖如小時/15min圖睇有冇見頂/底訊號...
而小弟喺上晝收市前所分析嘅, 只係MT Sir兩種量度法所度倒嘅目標位置, 而唔係Bible & GP訊號, 所以用度日線圖都冇問題

而我哋一般會用小時/15min圖作期權中、長線策略, 大仙、細仙、MOC & TOC作短線入市策略, Kenneth兄如果有唔清楚嘅地方, 可以再上堂作深入了解

快d........

引用:
原帖由 OK喎~ 於 2009-12-18 14:55 發表

留意今日落到21050水平時, MOC、細仙 & 大仙有冇#2D3同埋#1 CL Merge拗上配合...
如果今日收市前至星期一上晝低位未見#2D3訊號, 而去到21050水平又未見期指有大成交買上, 相信會向20600-20650進發...
不過 ...
多謝你ok Hing~~

thx ok hing ~

發新話題