發新話題

MAY 10 期指,期權

引用:
原帖由 mon128888 於 2010-5-10 15:04 發表

今朝縮價縮得好勁, 5仔CALL 重平過上星期5 ,
因為過咗長假期, 兼且5號仔宜家升咗4.x%..
仲有大半個鐘現貨先收市, 5號仔成交已經多過星期四, 睇落好似好夠力, 不過唔知係咪虛火...
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 Middleway 於 2010-5-10 15:07 發表
Actually I want to ask, shorting those far out of money puts / calls only earns 40-80 pts of premium per contract, but once you are wrong and meet some dramatic incidence of big rise / drop like the 1,000 pts drop of Dow a few days ago, it will hit the margin requirement very easily and go bankrupt, do you worry about these risk ?
小弟都會有Middle兄嘅擔心, 所以做扣之前, 先了解市況, 再深入研究現階段係咪一個做扣嘅最佳時候, 如大細圖未見同步..
而做SC/SP, 最好預留一半資金以備做追LC/LP去hedge嘅策略..
畢竟, 大隻佬大多數時候都係做扣, 箇中原因相信Middle兄好清楚

21400 CALL, 星期五收 90, 現在升了400多點, 他還是 90. 真騙人

引用:
原帖由 OK~ 於 2010-5-10 15:09 發表

因為過咗長假期, 兼且5號仔宜家升咗4.x%..
仲有大半個鐘現貨先收市, 5號仔成交已經多過星期四, 睇落好似好夠力, 不過唔知係咪虛火...  
我張5仔CALL今朝買已經升左8成, 食唔好

溫馨提示:道指期貨係igmarket升緊300點,如果到時今晚升5返咁多對港股明天來說美股已經算係跌左

引用:
原帖由 Ricky9235 於 2010-5-10 15:19 發表
21400 CALL, 星期五收 90, 現在升了400多點, 他還是 90. 真騙人
但星期5 冇成交到90 喎,

引用:
原帖由 Ricky9235 於 2010-5-10 15:19 發表
呢個係大隻佬好少去LC/LP嘅原因..

引用:
原帖由 mon128888 於 2010-5-10 15:22 發表

但星期5 冇成交到90 喎,
收市是 90

上到202喎, 聽日又裂口高開, 信唔信

引用:
原帖由 mon128888 於 2010-5-10 15:20 發表

我張5仔CALL今朝買已經升左8成, 食唔好
小弟唔敢畀買賣意見, 不過期指hr向下順排、而日圖上星期五行下子午..
如果5號仔時間 & 力量有所縮減, 可能反覆向上多兩日, 目標大約77.3-77.5水平..
可以留意有冇大成交上破77.5再考慮係咪繼續持有, 另自訂止賺...

發新話題