發新話題

MAY 10 期指,期權

引用:
原帖由 jkmchew 於 2010-5-10 14:14 發表
反彈時做買五月sc扣就verygood la...
如果嚟緊係急跌市, 搵高位做LP仲正
好似上星期初184P, 由3x點升到去星期五最高22x點, 近7倍利潤
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 OK~ 於 2010-5-10 14:41 發表

好似上星期初184P, 由3x點升到去星期五最高22x點, 近7倍利潤  
yup...唉..把握唔到太做早put扣...要追月兼斷臂...

又有道理wor....但係184 都好貴lor.... 如有發現靓仔位, 可否share....  
引用:
原帖由 OK~ 於 2010-5-10 14:41 發表

引用:
原帖由 hftsang 於 2010-5-10 14:29 發表

其實, simply say, 若今日SP170, 即是看翌日至28號13個交易日期指eas唔低過17000.  用現在20060的HSF價, 即要跌3060點才會有蝕錢危機(我已無理40點期權金).  所以每天平均要跌235點先有危險, 不是不可能, 但風險應不大, MT sir也預料反彈在即, 18000點亦是較大支持, support應該會好強.  掉番轉頭諗, 我六月再看市況short番P, 拿多40pts premium.
以正常反覆市計算, 每月高低波幅可能只有3000點左右, 如果以期指現水平計, 再落3000點的確有難度; 但期權並唔需要到價或者價內先有錢賺, 如果月中真係落到18000, SP170就有機會爆升..
小弟認為安全至上, 都係做扣會比例好

引用:
原帖由 jkmchew 於 2010-5-10 14:46 發表
又有道理wor....但係184 都好貴lor.... 如有發現靓仔位, 可否share....  
希望各位師兄師姐多多分享

引用:
原帖由 hftsang 於 2010-5-10 14:49 發表
Agree...but LP is harder to catch the entry point.  LP should be treated as an extra bet while SP is nearly a must to do every month to collect stable and consistent income.  Also, it's hard to settle the LP exactly at 22x pts and entered @3x pts accurately.  A percentage of discount should be taken into account to prevent too much agressiveness.
小弟同意Tsang兄所講
每月收息係必做嘅事, 而幾時做LC/LP & 出入市位就要靠MT Sir嘅宇宙力量

引用:
原帖由 hftsang 於 2010-5-10 14:53 發表

Yes, OK hing, I think a put spread should be done for current month positions.   So better raise 1 to 2 intervals for more premium to long back the OTM put.
Tsang兄經驗豐富, 望多多分享 & 指教後輩

ok hing, 好鍾意你ger logo...好似 '宇宙的力量'....

引用:
原帖由 OK~ 於 2010-5-10 14:55 發表

小弟同意Tsang兄所講
每月收息係必做嘅事, 而幾時做LC/LP & 出入市位就要靠MT Sir嘅宇宙力量
今朝縮價縮得好勁, 5仔CALL 重平過上星期5 ,

引用:
原帖由 jkmchew 於 2010-5-10 15:01 發表
ok hing, 好鍾意你ger logo...好似 '宇宙的力量'....
小弟專登上網搵, 不過都唔夠MT Sir上堂個電腦桌面嗰張wallpaper咁靚

發新話題