發新話題

AUG 12 期指,期權

引用:
原帖由 goldwater 於 2012-8-7 11:40 發表
以out hing 的經驗以乜嘢策略食盡呢組浪呢,上週五加的LC食咗糊未?
响呢度來講玩期權你都可以稱得上大師,如果仲有2,3K的升幅,應LONG 邊個位最着數,請賜教 ...
要計數既野, 就要 fatpat 大師了

我都係用 gp 策略, 養大 d 細 call 仔, 再 sc, 用升又賺, 跌又賺既策略

9 月既 210 同 212 已經養大左, 再睇位 short 上便 定 下便
仲有d係道養緊, 10月又有d養緊
壓力是從注碼來的,限制同分散注碼,都有減壓效果

引用:
原帖由 ourstation 於 2012-8-7 11:52 發表

要計數既野, 就要 fatpat 大師了

我都係用 gp 策略, 養大 d 細 call 仔, 再 sc, 用升又賺, 跌又賺既策略

9 月既 210 同 212 已經養大左, 再睇位 short 上便 定 下便
仲有d係道養緊, 10月又有d養緊 ...
short 上便 (short 大), short 左之後, 果 on / off 就係個 short 到, 見勢好, 就平 short, 回調就加返個 short
short 下便 (short 細), 就坐定定.......等
壓力是從注碼來的,限制同分散注碼,都有減壓效果

回復 231# ourstation 的帖子

感謝out hing 指導,其實上次聽你解說期權的Delta,vega,Theta又簡單又清柝易明,相信出便果D好難學識,希望往後可以跟ching 再學習,再次感謝

回復 232# ourstation 的帖子

ging ging!!! ourstation ching
我買股票,等小調整先Longc!

回復 234# CB900 的帖子

油、金、上証跌到差不多,要彈!歐羅1.2守得下,港匯持續強勢,資金暫未見流走,老美5(5),看來推到大選啦!
配合sir 的gp形態,會唔會似07直通車個三個月模式呢?跟一半到好勁!

假穿?真穿?等待確認。今天還有餘威新高,之後...
像幾個月前歐債爆發,又如何?

引用:
原帖由 goldwater 於 2012-8-7 12:03 發表
感謝out hing 指導,其實上次聽你解說期權的Delta,vega,Theta又簡單又清柝易明,相信出便果D好難學識,希望往後可以跟ching 再學習,再次感謝
請問師兄那個版面有你所講的解說?
小弟想學下野,謝謝!

回復 237# ashere 的帖子

如果無記錯的話應該在〝APR12期指期權〞我要再找找先

引用:
原帖由 jcheuk2002 於 2012-8-7 12:51 發表
假穿?真穿?等待確認。今天還有餘威新高,之後...
像幾個月前歐債爆發,又如何?
唔會掛,係就〝正〞!

尋日高位20087,今日20090算是新高嗎

發新話題