發新話題

DEC 09 期指,期權

今日上下波幅有成7xx點, 挾完好友挾淡友
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

put side high vol , seem LP or settled SP

引用:
原帖由 OK喎~ 於 2009-12-14 14:42 發表

Hi, Willy兄, 小弟上星期喺#807提及"每個課程嘅內容, 都係力量嘅一種", 所以集合波浪相位理論至時間分析幾個力量, 都同時到頂/底, 咁對於確認頂底就更加實在...

其實小弟之前上完"期權心法"同"波浪相位理論"都有 ...
謝謝師兄回覆~~~

小弟的確學藝未精, 真係要跟MT Sir同各位師兄努力學習^^

引用:
原帖由 floydhk 於 2009-12-14 15:26 發表
put side high vol , seem LP or settled SP
210似乎係LP

引用:
原帖由 Middleway 於 2009-12-14 15:27 發表
actually..from the hr chart, did we already seen MQ with DN-PN
如果睇hr圖, 呢個DN-P破咗第一個MQ位, 但又未到第二個MQ位就即彈...
不過今朝落到低位呢個DN-P, 似乎係一個時間&力量對稱, Middleway兄可以研究下

引用:
原帖由 willy 於 2009-12-14 15:39 發表

謝謝師兄回覆~~~

小弟的確學藝未精, 真係要跟MT Sir同各位師兄努力學習^^
小弟都終身學習ing

Finally ci all contracts

216 short put oi 506+500 ci 477+477   (earn less very much)
214 long put oi 317+321 ci 205+210
22081 bull futures ci 22195
22148 bear futures ci 22083
22093 bull futures ci 22123
Overall gain +38 pt

Have to work harder in office after 4p.  Wish you all earn more in this half hour............ and   forever.

小心分析, 明白凶險, 謹慎出"激", 嚴止賺蝕, 祝君好運, 秒秒平安!

引用:
原帖由 Middleway 於 2009-12-14 15:50 發表

Thanks OK Hing
So we may be commencing another UP-PN now...
係, 但雖然30min & 1hr都出現#2D3, 不過由於大仙#1落緊去CL, 而大大仙#1喺CL Merge準備拗落...
喺未同步情況下, 聽日可能反覆回落補裂口, 等大仙 & 大大仙#1喺CL Merge拗上配合, 再搵位買上

引用:
原帖由 lofu 於 2009-12-14 15:54 發表
  Finally ci all contracts

216 short put oi 506+500 ci 477+477   (earn less very much)
214 long put oi 317+321 ci 205+210
22081 bull futures ci 22195
22148 bear futures ci 22083
22093 ...
Lofu兄努力工作, 明日再戰

引用:
原帖由 OK喎~ 於 2009-12-14 15:57 發表

係, 但雖然30min & 1hr都出現#2D3, 不過由於大仙#1落緊去CL, 而大大仙#1喺CL Merge準備拗落...
喺未同步情況下, 聽日可能反覆回落補裂口, 等大仙 & 大大仙#1喺CL Merge拗上配合, 再搵位買上
臨尾回返晒落嚟, 今日期指打猩猩

發新話題