發新話題

JUL 12 期指,期權

引用:
原帖由 jazzmama 於 2012-7-23 16:59 發表
謝謝呀!我數學比較差,同埋唔係係香港讀書要查字典先至明日,所以回覆得比較慢!哈哈哈!請勿介意!多謝指教,我要努力消化,一個還欠一課才上完初哥班的小朋友上! ...
Take your time.

行完大单过會詷整!做L會輸两过的!小心!

引用:
原帖由 CB900 於 2012-7-23 16:45 發表
ma可能順排向下 要2個gp先夠?
感謝CB兄比意見,同意所講,我曾經都提過宇宙之大,總有疏忽時,相信認識GP訊號嘅,都唔會反對大仙呢組GP掛,如果以其它訊號配合,1.)波浪理論現運行PQ  2.)#2A3   3.)大大仙#1 CLM,所以明早開市極有可能裂口高開,回補部份裂口,睇吓係咪先,都係收市後講好啲,輸係輸自己。

回復 880# goldwater 的帖子

跟各位師兄學習學習,因圖大家有不同韻律,有時不同步,總有看漏,得各位師兄提出作為參考,商量一下,反正是市場的錢,大家拿些少便是了。

Cb 兄講得好,正是如此!

引用:
原帖由 ourstation 於 2012-7-13 03:07 發表
從日線圖看, 雖然尋日好似跌破短期上升軌, 但期指未破 18637 (收市價計) 仍可以係大牛市, 呢個位可以係 3 沖位, 亦係亞 叔飛 髮位, 照現時期指收市 19030 看, #2同#3仍然企係好市形態中, 如要保持呢個位, 就將會行一組 abc 既小下跌浪, 以此推測 a->b 有 1000 點, 即 19900 跌到大約  18900, 之後回試大約 19500, 再向 18637 進發來完成此亞 叔飛 髮位, 大牛市亦會從那時開始, 此仍第一個大牛市推測之可能, 其他明天再講
引用:
原帖由 ourstation 於 2012-7-17 11:27 發表
配合 gp, 如尋日或今早以 115-125 點 lc 194, 今日可 sc 192, 先賺二佰幾十點再看回落, 如個市好似想像那般走, 都有唔錯既收入, 相反的話, 都賺幾十點
呢個走勢暫時走到第三步, 雖然 d 位仲差好遠, 但希望整個走勢係咁行啦

如有 sc 192, 今星期可睇著個靚位平 (最好少於 50 點), 今日個位仲未夠靚, 最好唔好等下星期一結算先平
壓力是從注碼來的,限制同分散注碼,都有減壓效果

Good motning!
今朝可先食星期五sc 不要在今天開對面!
等位推前幾格再開 sc

ching 們,今曰有無推前幾格開 SC 呀?

嘩!如果天曰休市後日平開都索唔少播!

引用:
原帖由 CB900 於 2012-7-20 15:06 發表
太陽子午左,下星期跌都唔會太多!193有甘仔和20ma守住!真係short會著數過long!下星期估計過倉198-190,sc198都唔錯,各位師兄請賜教
原來long put 好過sc,下跌力量超越估計,要再努力學習。阿sir話半代gp,自己看不出!唔係lp重肥。
其實T4 n L-vol 應該long,再重訓!

期權特性己進入垂直收縮期,在垂直收縮期做 L 要到位即平不能有所其待!

發新話題