發新話題

JUN 12 期指,期權

引用:
原帖由 CB900 於 2012-6-27 15:53 發表
昨日上堂,今日馬上用得著!
改良版口訣是否十分好用?
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 5466 於 2012-6-27 15:01 發表
我都以小搏大

LC190@210 + LP194@220
師兄/姊你的 action 會相互 delta 抵消啊 ! 除非明天爆大單邊。

引用:
原帖由 takk 於 2012-6-27 16:06 發表

師兄/姊你的 action 會相互 delta 抵消啊 ! 除非明天爆大單邊。
冇有怕, 最多只會輸 30 點
我係初哥, 純粹靠估, 跟出跟入, 後果自負

引用:
原帖由 5466 於 2012-6-27 16:17 發表

冇有怕, 最多只會輸 30 點
請問, 可否詳加解釋?

謝謝!

引用:
原帖由 samy 於 2012-6-27 16:39 發表

請問, 可否詳加解釋?

謝謝!
請假設一下分別結算於 19400, 19200, 19000 時, LC190 及LP 194 各值幾多, 再減去購入時的成本 430 點, 就會計出最多只會輸 30 點

引用:
原帖由 5466 於 2012-6-27 17:11 發表

請假設一下分別結算於 19400, 19200, 19000 時, LC190 及LP 194 各值幾多, 再減去購入時的成本 430 點, 就會計出最多只會輸 30 點
It is same as L190P + L194C but your set may need to pay higher commission fee.

引用:
原帖由 5466 於 2012-6-27 17:11 發表

有問題請教?
一日半日, 時間值可能不是問題, 但如果縮VOL 呢?
謝謝!

引用:
原帖由 ven88 於 2012-6-27 17:25 發表

有問題請教?
一日半日, 時間值可能不是問題, 但如果縮VOL 呢?
謝謝!
好問題,

但剩番一日, 還有 vol 可縮嗎 ?
尤其是今日, 190 以下的 CALL, 及 194 以上的 PUT, 時間值已經係完全冇晒,  比以往結算日係早左

唔明的話可以睇睇以下例子
e.g
今早 11:48, hsi@19210 時,
190 CALL 只係 @223, 只係發水 13 點.     (19000+ 223) - 19210 =13
同一時間, 194 PUT @210, 亦只係發水 20 點.   19210 - (19400-210) =20

引用:
原帖由 takk 於 2012-6-27 17:20 發表

It is same as L190P + L194C but your set may need to pay higher commission fee.
對, 一般來說佣金是會高 D 的

發新話題