發新話題

DEC 09 期指,期權

引用:
原帖由 willy 於 2009-12-14 13:46 發表
請教各位師兄, 小弟之前係工聯會讀過MT sir既波浪相位理論, 聽阿sir講果度讀既已經等於成個理論既一半, 第日去報正式課程時有半價~~~

見各位師兄短炒得咁叻, 自問單靠半個波浪相位理論的知識未做到, 想再進修一下^^

想請教下大家, 我係咪讀埋太極期權心法同波浪相位理論正式課程就夠, 定還要讀其他課程?

另想問下大家, 各位會用甚麼工具輔助炒股, 如即市圖表用哪一個?
Hi, Willy兄, 小弟上星期喺#807提及"每個課程嘅內容, 都係力量嘅一種", 所以集合波浪相位理論至時間分析幾個力量, 都同時到頂/底, 咁對於確認頂底就更加實在...

其實小弟之前上完"期權心法"同"波浪相位理論"都有個心態, 就係搵倒錢先再上堂, 但就係因為呢種心態, 只係靠睇期權倉位&一種力量去做, 好多時都錯失咗重要嘅頂底訊號...

所以小弟都係覺得, 上山修行最好學足成套武功+多番研究(觀察訊號), 喺股海先可以減低止損、佔盡先機
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 lofu 於 2009-12-14 12:35 發表

214SP now 261 (I oi at 319 average).  Will do Bull futures to hedge if PM rise.
Lofu兄應該有自己一套trading system, 214SP宜家都有1xx點食, congra

引用:
原帖由 OK喎~ 於 2009-12-14 12:28 發表

12:20開始3分鐘有2xxx張大期挾上, 小弟就唔敢咁快LP...
睇嚟呢個方法都幾有指標性, 再配合Bible & GP簡直Perfect

引用:
原帖由 lofu 於 14-12-2009 12:25 PM 發表
21400 long put oi 317+321
引用:
原帖由 lofu 於 2009-12-14 12:35 發表

214SP now 261 (I oi at 319 average).  Will do Bull futures to hedge if PM rise
Ok,
Should be long put, not short, sorry for the typo.
Currently oi futures Bull 22081 for hedge.

小心分析, 明白凶險, 謹慎出"激", 嚴止賺蝕, 祝君好運, 秒秒平安!

日圖Mr. Gann & 20MA阻力大約喺22260-70水平, 但因為1hr Bible#2D3, 宜家上去搵富貴貓, 留意會唔會見富貴狗回落, 配合大仙、MOC見#1、#2訊號買上...

引用:
原帖由 OK喎~ 於 2009-12-14 14:58 發表
日圖Mr. Gann & 20MA阻力大約喺22260-70水平, 但因為1hr Bible#2D3, 宜家上去搵富貴貓, 留意會唔會見富貴狗回落, 配合大仙、MOC見#1、#2訊號買上...
可能我又要偷步, 再看吧
壓力是從注碼來的,限制同分散注碼,都有減壓效果

明後天必需再上才能脱離下跌

引用:
原帖由 lofu 於 2009-12-14 14:57 發表

Ok,
Should be long put, not short, sorry for the typo.
Currently oi futures Bull 22081 for hedge.
Hedge得好, 不過可能有機會調整完再上...

都知今日難玩, 但係的確比想像中更奇特...
暫時22300仍是大阻力, 未穿我仍係淡友...

引用:
原帖由 ourstation 於 2009-12-14 15:00 發表

可能我又要偷步, 再看吧
Oustation兄偷步咗買上??
不過都唔需要太擔心, 因為1hr Bible#2嘅位置, 有機會唔需要搵富貴貓狗, Outstation兄或者可以留意下細圖訊號

發新話題