發新話題

DEC 09 期指,期權

引用:
原帖由 lofu 於 2009-12-14 12:30 發表

So not analysis the speed of movement, right?
小弟唔太清楚Lofu兄所講嘅speed of movement係咪指提早或者延遲見頂底
如果係, MT Sir喺波浪相位理論入面有一套重要嘅時間量度法, 去睇會唔會提早或延遲見頂底, 好好用

小弟覺得, 如果時間同升幅兩種力量都可以預測, 入市策略就可以更加確切; 就好似航海, 如果升幅係緯度, 咁時間就係經度, 當兩者都可以知道, 就更能夠掌握目的地所在, 所以時間對於搵頂底可以話舉足輕重
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 floydhk 於 2009-12-14 12:32 發表

R Bible #2D3
睇下R Bible洗唔洗搵埋富貴貓狗先大大力挾上去
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

請教各位師兄, 小弟之前係工聯會讀過MT sir既波浪相位理論, 聽阿sir講果度讀既已經等於成個理論既一半, 第日去報正式課程時有半價~~~

見各位師兄短炒得咁叻, 自問單靠半個波浪相位理論的知識未做到, 想再進修一下^^

想請教下大家, 我係咪讀埋太極期權心法同波浪相位理論正式課程就夠, 定還要讀其他課程?

另想問下大家, 各位會用甚麼工具輔助炒股, 如即市圖表用哪一個?

哇...亞爺食左春藥....

上証+4x ~~挾挾挾

阿布扎比突然出手拯救杜拜世界,令旗下棕櫚集團今日到期的債務亦避過違約風險,杜拜股市開市即急升10%,而阿布扎比股市則漲6%。

杜拜政府公布,阿布扎比無條件向其提供100億美元援助,用以助杜拜世界與旗下棕櫚島集團償還部分債務。杜拜政府同時引入重組法例,以提高透明度,杜拜世界與相關附屬的債權人的保障亦得以提高。杜拜政府已批准撥出其中41億美元以償還今日到期的伊斯蘭債券,餘款會用以支付現有貿易信貸人與立約者的債務,料有關款項足應付杜拜世界直至明年4月底的需要。

棕櫚島集團發表聲明確認,該公司會償還債務,將於兩周內償還35.2億美元伊斯蘭債券。

咁咪有排夾囉...

引用:
原帖由 catt 於 2009-12-14 14:14 發表
阿布扎比突然出手拯救杜拜世界,令旗下棕櫚集團今日到期的債務亦避過違約風險,杜拜股市開市即急升10%,而阿布扎比股市則漲6%。

杜拜政府公布,阿布扎比無條件向其提供100億美元援助,用以助杜拜世界與旗下棕櫚島集團償還部分 ...
今日杜拜世界避得過,市場信心會唔會馬上回復? 都係趁好消息出貨..

引用:
原帖由 ourstation 於 2009-12-14 12:22 發表

settled
食少一半, 但都好滿足 XD

係睇短炒聖經既功勞, 但我有做偷步動作, 即signal快要出之前predict佢會咁走, 當時見大仙#2底位div轉上, predict 佢會來個 #2d3, 再加當時 moc #2x3 配合, 當時唔知對不對和走法會唔會同我predict一樣, 所以定左止痛位為day low 21500
壓力是從注碼來的,限制同分散注碼,都有減壓效果

引用:
原帖由 lofu 於 14-12-2009 12:35 PM 發表

214SP now 261 (I oi at 319 average).  Will do Bull futures to hedge if PM rise.
22081 Bull Futures oi
小心分析, 明白凶險, 謹慎出"激", 嚴止賺蝕, 祝君好運, 秒秒平安!

發新話題