發新話題

APR 12 期指,期權

引用:
原帖由 edwardwcf21 於 2012-4-27 14:36 發表

Spread 倉, 有否興趣?
由於IV太低, 小弟暫未敢妄動

未知Edward兄有何意見?
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

回復 851# OK~ 的帖子

IV的確是低, 但 short 兩邊價外, 然後用一張一邊的 long 或期指作部份保護

引用:
原帖由 edwardwcf21 於 2012-4-27 14:36 發表
Spread 倉, 有否興趣?
Yes.  Does it sound good?

MAY ~ @206
LP202 @281 / SP198 @172
Debit 109pts

引用:
原帖由 edwardwcf21 於 2012-4-27 14:48 發表

IV的確是低, 但 short 兩邊價外, 然後用一張一邊的 long 或期指作部份保護
這亦正是小弟希望做的, 可是Call倉真的很"雞肋"

引用:
原帖由 edwardwcf21 於 2012-4-27 14:48 發表
Ratio spread??

回復 854# OK~ 的帖子

如冇方向, 不如 SP190, SC 220, 反正現在等兩邊開邊, 到時再保護都未遲, 現在開的確如雞肋, 而且5月份波幅不明, 不如下週一先開倉啦..

引用:
原帖由 fatpat 於 2012-4-27 14:50 發表

Yes.  Does it sound good?

MAY ~ @206
LP202 @281 / SP198 @172
Debit 109pts
Fatpat兄的意思是下月SC206 & SP198, 以對沖LP202的時間損耗?

引用:
原帖由 edwardwcf21 於 2012-4-27 14:53 發表

如冇方向, 不如 SP190, SC 220, 反正現在等兩邊開邊, 到時再保護都未遲, 現在開的確如雞肋, 而且5月份波幅不明, 不如下週一先開倉啦..
小弟在下午平了190SP & 188SP, 正想逆向而為, 以閣下所提及的190P & 220C做Long倉, 但因長假怕時間值損耗不少而打消念頭

因此剛才感覺有如"雞肋"

回復 858# OK~ 的帖子

其實如果個 IV 咁低, 時間值損耗點數也會相應減少的, 個市好似唔多妥...莫非...

期指似乎有心在結算後再試20000水平

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

發新話題