發新話題

MAR 12 期指,期權

引用:
原帖由 OK~ 於 2012-3-12 14:44 發表

以點數看, 176P & 190P現約24x點 & 45x點

176P約300點時成交了2600張, 而190P則在約44x點有1870張成交
未知會否是SP190 & LP176做扣?   
是沽176買190

買190保護6月前的,又想沽回點數的做法

引用:
原帖由 OK~ 於 2012-3-12 14:44 發表

以點數看, 176P & 190P現約24x點 & 45x點

176P約300點時成交了2600張, 而190P則在約44x點有1870張成交
未知會否是SP190 & LP176做扣?   
謝謝分析.......... 個人會 細心觀察變化
"看好看淡隨勢而轉"

根據期指月初轉倉的長短倉張數來計算,長倉多過短倉,大戶仍是向好居多。上周張數短倉多了,只代表淡友突然發力,但通常不會持久。

引用:
原帖由 mon219 於 2012-3-12 15:02 發表
買190保護6月前的,又想沽回點數的做法
若是看淡, 是一個不錯的做法
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

# 941 越挾越有
"看好看淡隨勢而轉"

引用:
原帖由 ricksuen 於 2012-3-12 15:10 發表
根據期指月初轉倉的長短倉張數來計算,長倉多過短倉,大戶仍是向好居多。上周張數短倉多了,只代表淡友突然發力,但通常不會持久。
http://www.hkex.com.hk/chi/stat/dmstat/sharedata_c.htm

引用:
原帖由 OK~ 於 2012-3-12 14:53 發表

Rick兄或有較詳細看法, 望能於實戰班內跟各位同學分享, 謝謝   
但若然呢個星期破頂就唔駛等4月啦!

得 941 頂住個市, 有點心驚動力不足

引用:
原帖由 edwardwcf21 於 2012-3-12 15:31 發表
得 941 頂住個市, 有點心驚動力不足
期指張數亦未見配合突破
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

發新話題