發新話題

FEB 12 期指,期權

引用:
原帖由 sinding 於 2012-2-27 16:27 發表

rick兄唔舒服?
系就要多多保重囖!
冷親,屋企好似雪房咁!

21200被淡友打穿了.....落到21048先識反彈
#005己出業績 明早期指能否高開
看歐州反應&財演演譯~~
現倫敦#005股價轉跌為升........
"看好看淡隨勢而轉"

引用:
原帖由 BB888 於 2012-2-27 16:00 發表
goldwater c hing, 咁係咪即係期結後有機會上到 21880 呀? thank you
以個人估計應該會,但並非100%,
out hing 上次解釋期權嘅變化都講得好清楚,指數走勢對期權嘅變化,每個交易日對時間值的損耗,引伸波幅等等,
如長假回來並非因假期長短己决定派息多少,只是假期越長,風險越高令其IV堤升,希望每位進入期權市塲前有正確的觀念

回復 1401# goldwater 的帖子

thank you goldwater c hing

早前得到out hing 詳細解說後,清楚知道影响option嘅主要三個元素
1.)對冲值,可以計算出指數每升跌多少而令該期權的變化(即可計算之內)
2.)時間值損耗,假設當指數完全停頓,就可計算所買入期權每個交場日損失幾多(亦可計算之內)
3.)引伸波幅,影响期權的最大因素,不確定性,只要能計算出指數升跌幅度,才可大嘅可推算出嚟
最大風險並非做LONG 或 SHORT,而係睇錯市,就如上個月預期今個月會突破二萬一,用 53 點long call208,
今日700幾點平倉都賺+多倍(最高上星期900幾點),最簡單直接嘅方法,就係最安全最賺錢嘅方法,要賺錢就一定要識睇市,仲中乜嘢時間去到邊個位就會係最大收穫,呢點係以前炒和黄輪賺二百多萬時得到嘅經驗,
有ching 話每日都喺危牆之下,喺咁嘅心情下,相信賺到錢身体都唔會好,通常震吓震吓又輸哂,因為人就係越想貪就越驚,越輸就越想貪,曾經有CHING 問核心課程最好用係邊個主題,到而家我先明白,課程內容係配合大,中,小浪,實用無窮,
我今日可以話比大家知,我真正畢業啦

回復 1379# iwanttogetrich 的帖子

thank you , I think I have to retake the course and make things clear with all the lines in winquote.

回復 1403# goldwater 的帖子

"我真正畢業啦"恭喜赢兄!

引用:
原帖由 goldwater 於 2012-2-27 19:35 發表
早前得到out hing 詳細解說後,清楚知道影响option嘅主要三個元素
1.)對冲值,可以計算出指數每升跌多少而令該期權的變化(即可計算之內)
2.)時間值損耗,假設當指數完全停頓,就可計算所買入期權每個交場日損失幾多(亦可計算 ...

[2/27/2012 8:11:57 AM]: 指數對期貨的合理價值:

香港恆生期貨
二月:0.24
三月:-56.79

國企期貨
二月:0.13
三月:4.24
資料由 Bloomberg 提供.

有一術士在過年前曾預言下周一起會大穫!
http://www.facebook.com/profile.php?id=100000515835800

發新話題