發新話題

DEC 11 期指,期權

個市咁, 看跌又唔係, 看升又唔係...

引用:
原帖由 wai-wai 於 2011-12-6 15:09 發表

看後.....大大力拍掌
只是做細期指已有如此成績, 如做大期豈不
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

請問上 MT Sir 既課程需唔需要有好好既數學底?   上之前有乜野要準備?  係唔係要睇好多關於 TA 既書?

引用:
原帖由 edwardwcf21 於 2011-12-6 15:48 發表
引用:
原帖由 OK~ 於 2011-12-6 13:50 發表
其實昨日已要LP, 但看調整幅度有可能不大, 加上可能只是反覆調整, 食幅度 + 時間會比較有利
因此Short倉短線比較有利

引用:
原帖由 edwardwcf21 於 2011-12-6 15:48 發表
上面有隻 192熊,呢兩日應C唔C.
明,後日有冇咁lucky~~

引用:
原帖由 msexchsrv 於 2011-12-6 15:49 發表
請問上 MT Sir 既課程需唔需要有好好既數學底?   上之前有乜野要準備?  係唔係要睇好多關於 TA 既書?
我是剛完成整個課程新手,基本上,是不用有很好的數學底,當然,如果你是有興趣做"學術派"就一定要有好好底,但如果只是如小弟"應用實用派",大概任何人花少許心機便會有開心大發現的了

引用:
原帖由 msexchsrv 於 2011-12-6 15:49 發表
Msexchsrv兄你好!

其實只是一般加減乘除, 與做生意計數相近, 上課之前不需要作準備, 只要用心上課就好, 因MT Sir會由淺入深詳盡講解

引用:
原帖由 handcream50 於 2011-12-6 15:58 發表
我是剛完成整個課程新手,基本上,是不用有很好的數學底,當然,如果你是有興趣做"學術派"就一定要有好好底,但如果只是如小弟"應用實用派",大概任何人花少許心機便會有開心大發現的了
新鮮熱辣完全課程的同學Feedback

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-12-6 15:58 發表

Msexchsrv兄你好!

其實只是一般加減乘除, 與做生意計數相近, 上課之前不需要作準備, 只要用心上課就好, 因MT Sir會由淺入深詳盡講解
OK兄講得好,基本上只要一般加減乘除便可以,我自問於大學時都有TAKE D金融堂讀下,亦都經常一有時間就睇下金融書,出來工作3年,於金融市場都係渾渾噩噩,但報讀後經MT SIR一番洗禮,發現其實以往讀既野有少少多餘,並唔係話無價值去讀和去睇書,只係太過理論化,理論化要經過長時間實踐先有用,但有幾多"彈藥"比你長時間實踐就因人而異啦,我而家上晒整個課程,我覺得第一步得到最寶貴既野唔係並唔係話好似其他師兄咁準確預測走勢,最寶貴既係我先學識左點唔比自己去輸~~~

引用:
原帖由 handcream50 於 2011-12-6 16:20 發表

OK兄講得好,基本上只要一般加減乘除便可以,我自問於大學時都有TAKE D金融堂讀下,亦都經常一有時間就睇下金融書,出來工作3年,於金融市場都係渾渾噩噩,但報讀後經MT SIR一番洗禮,發現其實以往讀既野有少少多餘,並唔 ...
use paper

發新話題