發新話題

NOV 11 期指,期權

引用:
原帖由 ourstation 於 2011-11-22 11:14 發表

lc 就唔敢, 時間值縮得快
如果不是LC, 即可能是平之前的SC對吧?
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

回復 1368# 5466 的帖子

謝謝5466 c-hing 指教。

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-11-22 11:18 發表

如果不是LC, 即可能是平之前的SC對吧?  
可能性大一點, 其實今個月頭既 put 倉好大, 跌到呢 d 位見做番 call 倉鎖定利潤既機會都很大
壓力是從注碼來的,限制同分散注碼,都有減壓效果

其實下面水位暫已不太多, 平倉都好正常, 但點解唔 sell 左 put, 要 long call 呢 ?

引用:
原帖由 edwardwcf21 於 2011-11-22 11:32 發表
其實下面水位暫已不太多, 平倉都好正常, 但點解唔 sell 左 put, 要 long call 呢 ?
put 倉可以係 lp 或 sc
call 倉可以係 lc 或 sp

回復 1374# ourstation 的帖子

那月頭 put 倉多, 是否代表淡 ??

引用:
原帖由 ourstation 於 2011-11-22 11:24 發表

可能性大一點, 其實今個月頭既 put 倉好大, 跌到呢 d 位見做番 call 倉鎖定利潤既機會都很大
一切均以對沖 & 鎖定利潤為大前題
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

今個月既 put 倉由最高 1.5 (即 60:40, 60% 係 put 倉) 回落到尋日既 1.36 (即 58:42, 58% 係 put 倉), 最高 put 倉係 11月3日

下月暫時係 1.13 (即 53:47, 53% 係 put 倉), 都叫做好平均偏少少淡

回復 1377# ourstation 的帖子

ching, 有樣野想請教, 這是觀察出來的嗎 ? put 也可 long / short, 為何倉位就會認為是淡呢 ? 我都有研究開這個項目, 但未領會

是否要殺 180 牛先上

發新話題