發新話題

MAR 10 期指,期權

引用:
原帖由 波佬 於 2010-3-17 13:27 發表

lc strike price 21600+ 115 option premium
明解.....不過我計過追21600....如果個市到結算日都吾低過21800....應該可能賺到小小.....因為216可以cover218的損失多200點....小期係10蚊....即有2000蚊去cover option premium ....吾知我甘計有無錯???...再請指教....

引用:
原帖由 基哥 於 2010-3-17 12:42 發表

而家218c都係160點左右, 你都係輸$500, 加上230c果張可能要輸$320 (82點), 除非你唔平住, 但如果個市唔係連續幾日gap up, 你張230c都唔好諗住可以幫你嬴返.....
如果你而家先黎追月, 你要付出大約115點, ...
咁講法佢現在cut都唔使輸 $450+手續費, 咁佢可以唸唸, 輸$450好快搵得返, 但消除所有壓力

其實佢要睇睇佢可接受最大損失, 再計計. 個市再上 short term 都係 216xx 咁上下, 追月就做唔過 (只係個人見解)
壓力是從注碼來的,限制同分散注碼,都有減壓效果

(只係個人見解) 我同意扣錯的話,不防解扣 (解SC), 睇定再扣翻, 再上扣高D, 落的話扣翻個本.

Simple may be more good for beginner.

引用:
原帖由 ourstation 於 2010-3-17 13:40 發表

咁講法佢現在cut都唔使輸 $450+手續費, 咁佢可以唸唸, 輸$450好快搵得返, 但消除所有壓力

其實佢要睇睇佢可接受最大損失, 再計計. 個市再上 short term 都係 216xx 咁上下, 追月就做唔過 (只係個人見解) ...
多謝指教.....所以我好想知月尾結算價係邊到左右....如果2個weeks後會落返...甘就當然無事......如果不幸在218之上結算....我就要E+斬...

引用:
原帖由 davidchkchk 於 2010-3-17 13:46 發表

多謝指教.....所以我好想知月尾結算價係邊到左右....如果2個weeks後會落返...甘就當然無事......如果不幸在218之上結算....我就要E+斬...
好難咁早話你知月尾結算價喎
壓力是從注碼來的,限制同分散注碼,都有減壓效果

我都想知月尾結算價喎

上A再推上

引用:
原帖由 manman 於 2010-3-17 13:58 發表
上A再推上
?????不明????

A股指数上海000002 + 50

引用:
原帖由 davidchkchk 於 2010-3-17 13:36 發表

明解.....不過我計過追21600....如果個市到結算日都吾低過21800....應該可能賺到小小.....因為216可以cover218的損失多200點....小期係10蚊....即有2000蚊去cover option premium ....吾知我甘計有無錯???...再請 ...
你要減成本115點, 即你嬴得85點, $850 only!
仲要睇下張230c可以幾點平到喎, 如果唔係輸多32點, 得返$530嬴!

發新話題