發新話題

OCT 11 期指,期權

大市處於兩個方向,1.)明日開始行反彈浪B,完成後上破#18900見#21000;2.)明日開始下行浪,反覆下破#16139,完成整個熊市週期
由於大戶扭曲操作,把握每個沽貨訊號,以小再搏大

多謝師兄提點,計錯數
想請教一聲,浪起點與終點,應以收巿價還是日最高/低點去計

還有我認為反彈浪b的可能性較大,還未開始下行
因上一浪以五波完成,今浪應行abc

引用:
原帖由 kennethfung 於 2011-10-17 19:15 發表
多謝師兄提點,計錯數
想請教一聲,浪起點與終點,應以收巿價還是日最高/低點去計
浪高/低視乎用邊個圖睇,每個圖都有佢獨自韻律,如果相信未到下行浪,或反覆調整過後見#21000
今個月最痛苦一役,於!6700樓上lp,第二日比位挾咗900幾點,唔見5成幾

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2011-10-17 19:51 發表

浪高/低視乎用邊個圖睇,每個圖都有佢獨自韻律,如果相信未到下行浪,或反覆調整過後見#21000
今個月最痛苦一役,於!6700樓上lp,第二日比位挾咗900幾點,唔見5成幾 ...
我都係....
我係初學者,所以集中從日線圖學習
我見你的18900應由收巿價計出來
而我之前話191xx係由最高位同最低位計出黎
所以希望師兄你話我知若用日線圖
你是慣用收巿價嗎

回復 980# kennethfung 的帖子

我通常唔睇開市或收市價,每個人度出嚟嘅位都有分別,而我覺得用MT SIr所教嘅尖東/尖西特別神奇,
講到數浪,我都係白痴一名,分唔清邊組浪打邊組浪,所謂像霧像雨又像花;
如果熊市行5組浪,即#16139巳完成整組熊市,現今運行牛一,但訊號未見底,相信快見7浪終極一跌(只係個人見解)

引用:
原帖由 lapetite 於 2011-10-17 17:12 發表
KM師兄,
想請教怎樣可知平均線的每日運行點數, 例如今天50ma 係19180 (現貨), 點計出明天會係咩位置?
我每日記低期指收市價落excel,各ma數值自行運算及畫圖,
隨後幾日的收市價假設=今天收市價計算,
因此會快些少預知各ma線就快相交,預早定策略!
某大師不信這套,話是必然現象,
但到時很多財演都是這樣吹捧,變成很多人跟風!

引用:
原帖由 KM88 於 2011-10-17 21:22 發表

我每日記低期指收市價落excel,各ma數值自行運算及畫圖,
隨後幾日的收市價假設=今天收市價計算,
因此會快些少預知各ma線就快相交,預早定策略!
某大師不信這套,話是必然現象,
但到時很多財演都是這樣吹捧,變成很多人跟風! ...
]
感激 KM 師兄 的無私指點!  
師兄, 我從電台聽到星洲的cfd期貨市場後, 找到這網站 http://www.igmarkets.com.sg/   這比sl886 的更貼市更update.
吸收別人的智慧, 化為自己的力量.    E=mc2, 聚則成形 散則成風, 股市亦然.

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2011-10-17 14:43 發表
O.K ching ,TST真係神奇,18900剛剛到,等多陣或見多相同步,巳作好淡倉準備
歐美下跌,昨日期指收市留下伏筆,睇睇裂口低開後能否配合其它訊號來一次多相同步

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2011-10-5 12:55 發表
昨日40點左右long put 122,收市價都係做60點,今朝再睇變咗132點,比收市價多出72點(1.2倍),每張計贏咗92點(2.3倍) 又會咁着數嘅

喺呢方面又可以攞出嚟研究吓,昨日做咗單後個市急跌,但呢手lp都無乜點 ...
慘痛一役,莊豕唔比錢我贏,第二日挾高900幾點,變輸萬多元,所以莊家手影,option變化亦可觀察得到

發新話題