發新話題

SEP 11 期指,期權

各位現在 LP價外的 V 比較過高
如果做  LP17600 X1  SP 16000 X 2. 成本大約 30 多點,
10月結算時 高過 17600 輸30多點
如果去到 16000 可以贏 1560.點
指數不低過 14400 都不會上身.
各位可否指教一下, 是否可行 ,    Thanks

引用:
原帖由 wai-wai 於 2011-9-30 13:55 發表

外圍又吹番...傳內銀有很多壞賬收唔到,
溫洲佬跳樓都唔掂.... .
"有很多壞賬收唔到"係好正常的事.
如果唔係, 邊有咁多大陸豪客掃香港樓, 澳門賭場邊會年年盈利創新高又越開越多...

咦!原來剛才收市前有期指大手成交喎。
11:44:58 17617 1000B

引用:
原帖由 cc02819 於 2011-9-30 13:54 發表

Full support !!! 一班被纳税人養大后扮公正超然反咬港人的偽君子,
咁勁點解唔去菲國或美國服務,重係度收議員冿貼阻基建搞港人?
對,咁勁點解唔去為在菲國遇難港人討公道?????!!!!! 政棍是也!!!!

快揾到呀B啦,之後揾番隻貓先

外傭爭取居留權案,高院裁定入境條例違反基本法,行政長官曾蔭權對判決表示失望。

你話個法官聽完有乜感覺

引用:
原帖由 denniszz 於 2011-9-30 14:00 發表
MT SIR曾說IV高時SC, SP
IV低時LC, LP

但小弟一直未能理解,IV之高低,是看當時等價之指數期權嗎?
因為不同行使價的IV都不相同,而且好像現在等價之LC, LP 看來都處於36-38%,
那有沒有指引到那一個%水平上/下才算是IV高低?倒 ...
MT Sir所講買SC/SP是看Delta值0.2以下比較安全。不要用IV來作買賣。要用幾個月時間或者你會觀察到IV的變化。

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2011-9-30 14:10 發表
快揾到呀B啦,之後揾番隻貓先
Ching,你好似睇緊大大仙喎。

每5分鐘平均價已經跌到 17711,  
九月17800C 已經冇希望了l
我係初哥, 純粹靠估, 跟出跟入, 後果自負

回復 2185# ricksuen 的帖子

rick hing 今日無嘢做,睇緊秋官果套〝大時代〞

發新話題