發新話題

AUG 11 期指,期權

引用:
原帖由 fatpat 於 2011-8-11 09:35 發表
3 PHASE BOTTOM + HKEX raise margin

Look like rebound
Enough for a breath now.

Will look for next rebound signal.

引用:
原帖由 msexchsrv 於 2011-8-11 10:38 發表

呢個月另我知道 IV 既特性.  IV 高既時候做 Long 睇啱位都要輸.
其實不一定的, 小弟回看8月5日裂口下破21000水平後反覆, 雖然IV一路上升, 但由於反覆後繼續急跌, 以致兩邊IV繼續向上, 因此出現Put倉期權金急升的同時, 亦見Call倉的期權金不跌反升的現象

昨日和今日因大市反覆牛皮, 致令IV回落, 令兩邊期權金均有所收縮
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

電視話亞爺社保基金入市100億

如早前有師兄提出,8月8日long call,8月9日大跌一千點都有賺,因當天IV癲升....個日真係升到癲....
引用:
原帖由 msexchsrv 於 2011-8-11 10:38 發表

呢個月令我知道 IV 既特性.  IV 高既時候做 Long 睇啱位都要輸.

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-8-11 10:40 發表

如果只是回補昨日的裂口, 到昨日低位19475就可以
多謝ok ching指教 。 若要補近期的裂口是否補到 8月4日的 21645就可。 以上的裂口有 7月12日的低位 21544 就不用補呢?多謝師兄

引用:
原帖由 ricksuen 於 2011-8-11 09:59 發表
不知有沒有機會出現15分鐘圖#2GP呢?
看來要等魚出現 , 留意有否#1 CLM拗上 & TST東訊號配合#2GP出現

引用:
原帖由 fatpat 於 2011-8-11 10:42 發表

Enough for a breath now.

Will look for next rebound signal.
MOC / Small Sin #1 CL  again, another 100pts rebound?

Itchy

引用:
原帖由 markyau 於 2011-8-11 11:12 發表

多謝ok ching指教 。 若要補近期的裂口是否補到 8月4日的 21645就可。 以上的裂口有 7月12日的低位 21544 就不用補呢?多謝師兄
其實裂口未必會回補或在短期內回補, 就如期指在2009年3月13日的上升裂口(11977點12192點)、以及2007年11月2日的下跌裂口(31261點30820點)到現在仍尚未回補

引用:
原帖由 fatpat 於 2011-8-11 11:13 發表

MOC / Small Sin #1 CL  again, another 100pts rebound?

Itchy
Paper trade Buy @19475

早晨各位....,
個市大混亂....散戶入市意慾降到30-40%
法國又傳要降級

發新話題