發新話題

JUNE 11 期指,期權

引用:
原帖由 OK~ 於 2011-6-1 14:27 發表

波幅窄IV低, 開Short倉認真難下手..  
O.K ching 睇到嘅應該無錯,好小月頭期權大平賣,忍唔到手

小弟想問下新出果隻波幅指數  VHSI.HK是不是與引伸波幅有一定關係

回復 223# odinchu 的帖子

http://orientaldaily.on.cc/cnt/finance/20110217/00269_001.html

恒指波幅指數(VHSI)每隔15秒計算及作實時發布。VHSI是利用港交所(00388)衍生產品市場交易最近期及下一期的恒指期權價格,以計算恒指的30個曆日預期波幅,為對沖正股市場下跌潛在風險提供較為具體的參考指標。

..
VHSI除了可被視為測市「水晶球」外,原來對窩輪投資者亦有好處。渣打股票衍生及中介銷售部窩輪銷售董事翁世權表示,市場一直欠缺一個恒指期權價格走勢指標,當VHSI面世後,散戶便較易掌握引伸波幅的走勢。

他指出,每家發行商訂出的引伸波幅並不一樣,VHSI讓投資者較易洞悉哪一家發行商的波幅變化跟得最貼。但由於VHSI暫只反映恒指期權價格變動,目前佔市場成交較大比例的個股窩輪則用不上場,即使VHSI向下,也不一定代表個股窩輪的引伸波幅會跟隨下跌,故投資者買賣窩輪時仍需以條款選擇行先。

引用:
原帖由 kingkong_asia 於 2011-6-1 11:57 發表

舉手~
或者加句, 請問
king kong hing!今早見你post 我嘅帖出嚟,有幾個問題,又見有人搭咀,又唔知你係咪問我,所以同你講吓笑啫,唔駛舉手嘅!而呢度係公開討論區,每個人睇到嘅嘢都唔同,呢度每個人都可以發表自己意見比其他人分享,從中互相得到好處,實屬好事,但其中亦有資事份子存在嘅,只會攻擊他人錯處,所以我哋身為MT SIR嘅學員,作出每次推測都好大壓力,怕有辱師門,亦怕累人輸錢,於心不忍,但講心果句,請問世間上有冇邊個所謂大師級分柝師係80%以上係準嫁,如果有請關照聲,唔該 本來打算唔再公開討論大市走勢,但見你舉手發問,或嘗試用自己嘅睇法去解答你嘅疑問啦,照舊,如果估中,無須拍手,如果估錯,只怪自己學藝未精,宇宙之大,未能盡察而巳!
牛3論只係一話題,1,2.....5..7..10只係一數字,目前最主要係分清楚牛市還是熊市,如果係牛市,下行嘅時間稱之為調整,如果現今開始熊市,上行時間稱之為反彈,而個人認為,現今市况處於牛市中期,快將完結反覆調整週期,亦將進入反覆上升週期,所以有一句『黎明前黑暗,將現曙光』之說。講回現今市况,各項指標昨日或更早已出現超買,所以好多ching 會覺得反彈完結,或大市須作出調整後再上,但個人觀察所得,大市剛突破一阻力區,正向一組尖東目標進發,波浪理論概念,就等如睇相一樣,可以睇出呢組浪嘅壽命長短,而現在由30分鐘至moc,#2X#3,理應配合下行浪,但一尖東目標約#23900仍未到達,有可能完成後才開始進入下行浪,大胆作出假設,明日開市反復過後,未來時間將完成尖東目標,之後大市進行調整,完成築底過程(右腳),調整過後,大市將上行3000點以上!
作出呢次回應,修修改改已用去我兩個多小時,以上只係本人個人己見,與任何人仕無關,因壓力太大,本人從此退出討論區,各謝各位ching 賜教!

tsui兄言重了! tsui兄的分析總是道出巿況的精髓之處!畢竟,巿場變化萬千,預早有心理準備,估好風險管理,才可以穩佔先機! 期望日後tsui兄多些分析,技藝日進!

Tsui兄,您不再上討論區...實在是我的一大損失,覺得有點兒可惜. 每人有自己的思想,分析及行為,抱有不同結論,實是求進步之見,Tsui兄不用感太大壓力. 雖然我學藝不精,很少在此有什麼分析,但正如有人寫得認真,就會有睇得認真的人... 仍願Tsui兄多些上來討論區,多謝您在此花了這麼多的時間及心機,祝君好!
原諒我詞不達意!

???

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2011-6-1 21:52 發表
king kong hing!今早見你post 我嘅帖出嚟,有幾個問題,又見有人搭咀,又唔知你係咪問我,所以同你講吓笑啫,唔駛舉手嘅!而呢度係公開討論區,每個人睇到嘅嘢都唔同,呢度每個人都可以發表自己意見比其他人分享,從中互相得到好處,實屬 ...
ching,

照你所言... 今次目標約 23900之後調整會見右腳... 右腳在那...??? 可以講 ma...???

引用:
原帖由 ken2003 於 2011-6-1 17:13 發表

OK, so SC 244 is OK.
Thanks Ken兄
美股開始急了..
別人貪婪時我恐慌,別人恐慌時我貪婪

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2011-6-1 17:19 發表
O.K ching 睇到嘅應該無錯,好小月頭期權大平賣,忍唔到手
但小弟因看到Put的IV比較高, 因此只做了一注SC, 而未有LP..

引用:
原帖由 tsuikinman 於 2011-6-1 21:52 發表
king kong hing!今早見你post 我嘅帖出嚟,有幾個問題,又見有人搭咀,又唔知你係咪問我,所以同你講吓笑啫,唔駛舉手嘅!而呢度係公開討論區,每個人睇到嘅嘢都唔同,呢度每個人都可以發表自己意見比其他人分享,從中互相得到好處,實屬好事,但其中亦有資事份子存在嘅,只會攻擊他人錯處,所以我哋身為MT SIR嘅學員,作出每次推測都好大壓力,怕有辱師門,亦怕累人輸錢,於心不忍,但講心果句,請問世間上有冇邊個所謂大師級分柝師係80%以上係準嫁,如果有請關照聲,唔該 本來打算唔再公開討論大市走勢,但見你舉手發問,或嘗試用自己嘅睇法去解答你嘅疑問啦,照舊,如果估中,無須拍手,如果估錯,只怪自己學藝未精,宇宙之大,未能盡察而巳!
牛3論只係一話題,1,2.....5..7..10只係一數字,目前最主要係分清楚牛市還是熊市,如果係牛市,下行嘅時間稱之為調整,如果現今開始熊市,上行時間稱之為反彈,而個人認為,現今市况處於牛市中期,快將完結反覆調整週期,亦將進入反覆上升週期,所以有一句『黎明前黑暗,將現曙光』之說。講回現今市况,各項指標昨日或更早已出現超買,所以好多ching 會覺得反彈完結,或大市須作出調整後再上,但個人觀察所得,大市剛突破一阻力區,正向一組尖東目標進發,波浪理論概念,就等如睇相一樣,可以睇出呢組浪嘅壽命長短,而現在由30分鐘至moc,#2X#3,理應配合下行浪,但一尖東目標約#23900仍未到達,有可能完成後才開始進入下行浪,大胆作出假設,明日開市反復過後,未來時間將完成尖東目標,之後大市進行調整,完成築底過程(右腳),調整過後,大市將上行3000點以上!
作出呢次回應,修修改改已用去我兩個多小時,以上只係本人個人己見,與任何人仕無關,因壓力太大,本人從此退出討論區,各謝各位ching 賜教!
對於小弟來說, Tsui兄可算是討論區內少數運用技術分析準確測市的高手, 亦是MT Sir的高徙..
希望Tsui兄能再三考慮留下, 繼續跟大家一同研究大市, 幫助討論區內的朋友, 感恩..

發新話題